Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

ŠMIT PONOVO IZMIJENIO IZBORNI ZAKON Saziv CIK ostaje na funkciji do 2027. godine, šta to znači za partije u vlasti

Kristijan Šmit je ponovo izmijenio odredbe Izbornog zakona BiH. On je u suštini ispravkom zakona spriječio vladajuće stranke da preuzmu kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH odmah nakon lokalnih izbora.

Prema ispravkama, šest članova aktualnog saziva CIK ostaje do 2027. godine, jer se na njih ne odnose odredbe o penzionisanju.

-Ustanovljeno je da je u tekstu Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (br. 17/24) pronađena tehnička pogreška, te shodno navedenom dostavljamo ispravak – navodi OHR, prenosi Klix.

Dodaje se da je neophodno izvršiti ispravku u tekstu člana 20.16b, tako da se u prvoj rečenici iza riječi „Centralne izborne komisije BiH” dodaju riječi “ne podliježu uslovu za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavovima (1) i (2) članka 2.5a ovog zakona“.

Slijedom navedenog, tekst članka 20.16b glasi:

“Postojeći članovi CIK BiH ne podliježu uslovu za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavovima (1) i (2) članka 2.5a ovog zakona, neće biti u obavezi podnijeti ostavke ili biti razriješeni zbog neispunjavanja uslova iz člana 2.5, stav (6), ako ti uslovi nisu postojali u vrijeme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uslove propisane u članu 2.5., stav (6), tačke 6) i 7) ovog zakona”.

To piše u aktu kojeg je Šmit potpisao 2. aprila ove godine.

Prema izvornoj odluci on je nametnuo odredbe prema kojima bi članovima CIK koji napune 65 godina istekao mandat. To znači da su već sada van mandata članovi CIK Suad Arnautović i Jovan Kalaba. Osim toga, Ireni Hadžiabdić je već istekao mandat.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

To bi značilo, da bi bi umjesto njih troje, vladajuća koalicija već naredne godine mogla imenovati troje članova CIK, što znači da bi, uz glas aktualnog člana CIK Vlade Rogića (HDZ), SNSD, HDZ, SDP, NiP i Naša stranka mogli de fakto preuzeti kontrolu nad CIK.

Prema ispravci, odredba o penzionisanju neće se odnositi na aktualni saziv CIK, što znači da Jovan Kalaba i Suad Arnautović ne mogu biti smijenjeni do isteka mandata 2027. godine. Od sedam članova CIK, njih šest bi, nakon ovih ispravki, trebalo učestvovati u provođenju izbora 2026. godine.

Irena Hadžiabdić je bez mandata i prema ispravkama, ali ona ne može biti razriješena dok se ne provedu lokalni izbori ove godine.

Podsjećamo, u Republici Srpskoj se ne objavljuju odluke OHR.

Komentar