Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Šmit precizno saopštio probleme, imenovao krivce u BiH

– Dosta godina, da ne kažem decenija, pokušavam da razumijem šta se ovdje događa. Teško mogu da dokučim šta nas u budućnosti očekuje, ako je ikako i imamo. Svaki dan nam se nešto događa, ali nam se ništa bitno ne događa, pa se bojim da smo zakasnili – kaže prof. Živanović.

Uprkos pokušajima da se spriječi njegovo obraćanje, visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) obratio se ambasadorima i na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a precizno predstavio probleme, ali i imenovao krivce za stanje u BiH.

Takav scenarij prof. Miodrag Živanović smatra očekivanim, a rasprave o legitimnosti visokog predstavnika Kristijana Šmita besmislenim.

– Kao čovjek koji se nada da dobro poznaje ove naše prilike, čak sam imao osjećaj da su se ovi naši iz rukovodstva našli na pogrešnom mjestu. Konkretniji je bio visoki predstavnik negoli ovi koji su trebali da govore o teškim problemima koji su ovdje prisutni, a ne da drže parolaške govore bez ikakvih prijedloga, vizija i svega što bi trebalo pripadati politici – kaže prof. Živanović u izjavi Avazu.

Šmit je, ističe, pokazao da je odlično upoznat s problemima, ali i da vrlo dobro poznaje domaće aktere svih događaja. Nepristojnim smatra postupke i izjave predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, koji je u toku sjednice slao pisma UN-u i ambasadorima, te njegove pritužbe da mu obraćanje na sjednici nije dozvoljeno zato što je Srbin i što je iz Republike Srpske.

– To je još jedan dokaz primitivizma, enormne količine neznanja, političke nekulture, a u krajnjoj liniji i pokazatelj ličnog vaspitanja. Zato se na ovom slučaju „sjednica Savjeta bezbjednosti“ pokazalo da strance više zanima i da bolje poznaju situaciju u našoj maloj državi negoli ovi naši – dodaje prof. Živanović.

Bh. zvaničnici danas samo su slika države u kojoj se za svako rješenje pokušava naći problem i koja je zbog toga na samom svjetskom dnu u svim oblastima – od ekonomije do ekologije.

– Dosta godina, da ne kažem decenija, pokušavam da razumijem šta se ovdje događa. Teško mogu da dokučim šta nas u budućnosti očekuje, ako je ikako i imamo. Svaki dan nam se nešto događa, ali nam se ništa bitno ne događa, pa se bojim da smo zakasnili – kaže prof. Živanović.

Jedina nada, dodaje, zabrana je učešća na izborima svima koji proizvode ovakvo stanje u BiH, a koji nas decenijama drže zarobljenima u 10. vijeku, kada su plemenska društva bila najjača.

– S obzirom na to da bi Dodik i ovi oko njega htjeli da vraćaju nadležnosti, znači da bi nas vratili još jedno stotinjak godina unazad. U isto vrijeme naši vlastodršci itekako žive u budućnosti. Možda jednog jutra pobjegnu negdje s planete, a morali bi, s obzirom na to šta su činili, pa bi to bila neka lijepa vijest – ističe prof. dr. Miodrag Živanović u izjavi Avazu.

(BN Foto: Avaz)

Komentar