Grad Trebinje
Video Svijet

Šmit se obratio u SB UN-a: Kritikovao vlast u Srpskoj (Video)

Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Kristijanu Šmitu odobreno je obraćanje u Savjetu bezbjednosti UN-a.

Šmit je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a podnio izvještaj o trenutnoj situaciji u BiH.

“Prijetnje ustavnom poretku u BiH dolaze s jedne strane, a to je Republika Srpska. Opasni izazovi po BiH dolaze i iz drugih dijelova zemlje. Fraza originalan Dejton koju često koriste u Republici Srpskoj, otkriva nepoštovanje Ustava”, rekao je Šmit u svom obraćanju i dodao:

“Promjene ustavnog poretka ne mogu se činiti jednostrano, nego samo kroz parlamentarne odluke. Moraju se poštovati odluke Ustavnog suda BiH i dejtonski principi.”

Kako je kazao više puta je pozivao na razgovore o ustavnom sistemu, ali da nije dobio nikakav odgovor iz Republike Srpske.

“Republika Srpska usvaja zakone koji mogu ugroziti ustavni temelj BiH, podsjećajući na odluke koje je donijela Narodna skupština RS. Republika Srpska je  željela odbiti saglasnost za indirektne poreze, pravosuđe, ali i vojsku”, istakao je.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasili Nebenzija je pred Savjetom bezbjednosti ponovio još jednom stav Moskve kako Kristijana Šmita ne smatraju “legitimnim visokim predstavnikom” u Bosni i Hercegovini.

“Nije prikladno da on iznosi svoj izvještaj u SB”, kazao je Kineski ambasador u UN Geng Šuang.