Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Šmitova poruka: Političke izmjene me ne zanimaju, ali tehničke oko izbornog zakona morate donijeti!

Naglašeno je da bi tehničke izmjene Izbornog zakona BiH trebale biti donesen bez obzira na to da li će partneri postići dogovor o političkim izmjenama, odnosno poručuju da je integritet narednih izbora fokus, a ne izmjene u Predsjedništvu BiH.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit pozdravlja intenzivnije napore domaćih političkih aktera, uključujući i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, da zajedničkim naporima, nakon njegovog poziva u decembru, usvoje neophodne izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurao integritet izbora.

OHR u saopštenju za javnost naglašava da je dužnost odgovornih političara u BiH da, nakon skoro 15 godina debate, ostvare konkretan rezultat.

“Nema sumnje da to očekuju i građani i evropski partneri. Pravo građana da budu sigurni da se njihov glas računa mora se striktno poštovati. Ovo bi trebalo da bude na snazi za općinske izbore u oktobru ove godine”, navedeno je.

Šmit je potvrdio da njegova očekivanja ostaju nepromijenjena.

“Bez obzira na ishod parlamentarne procedure, imperativ je da svako usvojeno rješenje sadrži preporuke međunarodnih tijela, uključujući GRECO, OSCE, ODIHR i Venecijansku komisiju. Ove preporuke služe kao ključne smjernice za standarde koji osiguravaju transparentan, pošten i vjerodostojan izborni proces”, navodi se u saopštenju.

Ističući hitnost i važnost ovih reformi, visoki predstavnik naglašava da je primarni cilj vratiti povjerenje birača u izborni proces.

“Usvojene reforme ne bi trebale biti usmjerene ka širenju uticaja političkih stranaka, već bi, prije svega, trebale osnažiti birače i dati im mogućnost da biraju kandidate unutar izbornog procesa u koji imaju povjerenje. Suverenost u demokratskim zemljama pripada biračima, a ne političkim strankama. Fokus mora biti na stvaranju izbornog okvira koji podstiče povjerenje i obezbjeđuje da volja naroda bude iskazana onakva kakva jeste”, saopšteno je.

“Integritet i napristrasnost Centralne izborne komisije i njenih članova, kao i mogućnost da ispunjavaju svoje zakonske obaveze, treba da budu zagarantirani”, istaknuto je.

Visoki predstavnik naglašava da pažljivo prati rad svih uključenih političkih stranaka.

“Ova aktivnost je sastavni dio napora kako bi se obezbijedilo da akcije koje se provode budu usklađene sa principima navedenim u Aneksu 3 Opšteg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), posebno sa principima transparentnosti, odgovornosti i najboljeg interesa građana Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju OHR-a i dodaje: 

“Povećanje izbornog praga ne bi trebalo da utiče na mogućnost predstavljanja malobrojnijih konstitutivnih naroda”.

Naglašeno je da bi tehničke izmjene Izbornog zakona BiH trebale biti donesen bez obzira na to da li će partneri postići dogovor o političkim izmjenama, odnosno poručuju da je integritet narednih izbora fokus, a ne izmjene u Predsjedništvu BiH.

“Politički akteri treba da izbjegavaju povezivanje tehničkih mjera izbornog integriteta sa implementacijom ključnih sudskih presuda, koje se moraju provesti, ali zahtijevaju široke konsultacije i podršku. Ako se sveobuhvatna i održiva rješenja za ova ključna ustavna pitanja ne mogu postići u kratkom vremenu koje je na raspolaganju prije donošenja odluke o evropskim integracijama, onda bi se Izborni zakon trebao izmijeniti tako da obuhvati druga pitanja, kao što su uvođenje tehnologija koje uključuju elektronsko brojanje glasačkih listića i prenos rezultata, ili kvalifikacije i integritet članova biračkih odbora i pravila koja garantuju pravilno takmičenje na izborima”, poručeno je iz OHR-a u saopštenju za javnost.

(BN)

Komentar