Grad Trebinje
Republika Srpska

SNIJEGA NI NA VIDIKU Planine u BiH u jeku sezone prave velike gubitke, turisti razočarani

Dok je toplo vrijeme dobro došlo brojnim građanima uslijed porasta cijena energenata, nekima donosi milionske gubitke. Na planinama u Bosni i Hercegovini umjesto bijelog pokrivača zelenilo.

Prošlog decembra i svake zime prije pandemije na Ravnoj planini bilo je hiljade ljudi. Sada, zbog temperatura, sablasna slika.

– Ovo je vrijeme neobično za ovo doba godine. Prošle godine je bilo okovano snijegom, a sada proljetno vrijeme. Gubici su nenadoknadivi, ali mora se trpiti i ići dalj – kazao je Veljko Golijanin, vlasnik Ski-centra “Ravna planina”.

Ugrožena zimska sezona na svim planinama u BiH. Snijega ni na vidiku. Turisti otkazuju rezervacije u apartmanima. Prave zime neće biti, kažu meteorolozi, sve do sredine januara.

U posljednjih 20 godina nikada nije bila ovakva situacija na planinama u BiH. Na Jahorini je trenutno vještački snijeg, a dodatni je problem što se topovi ne mogu koristiti, kao do sada, jer temperatura nije -3 Celzija i manja. Gubici su zbog toga izuzetno veliki.

– Više od sedam miliona KM smo očekivali u decembru, ali evo pratimo situaciju koja nije dobra. Nije dobra ni za hotelijere, ugostitelje. Očekujemo barem tu temperaturu da mi proizvodimo snijeg kada već nema padavina – dodao je Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

FOTO: OC JAHORINA
FOTO: OC JAHORINA

Dok se iz Olimpijskog centra hvataju za glavu zbog vremenskih prilika, turisti su razočarani. Damir, Mateo i Patrik, turisti iz Hrvatske, prvi put su na Jahorini. Vjerovatno, kažu, i posljednji.

– Malo smo razočarani da budemo iskreni nema snijega, smještaj. Loša organizacija – kazao je Patrik.

Ističu i kakvi su im planovi za dalje.

– Pa do petka smo ovdje još par ćemo se puta skijati pa ćemo vidjeti –  naveo je Mateo.

Oni nešto iskusniji ne žele da im nedostatak snijega pokvari odmor. Orijentisani su na druge stvari:

– Na Jahorini smo četvrti-peti put. Znali smo da neće biti snijega, ali da se nešto drugo raditi. Već smo šetali po planini ići ćemo da vidimo ostale znamenitosti i Sarajeva i Jahorine i Pala –  naveo je Pero Popović iz Slovenije.

A na Jahorini je osposobljena mala staza za skijaše. Ognjen Spasojević 22 godine radi kao ski instruktor i nezamisliva mu je trenutna situacija, a to je da u decembru ne može skijati po cijeloj Jahorini.

FOTO: KLIX/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: KLIX/YOU TUBE/SCREENSHOT

– Katastrofa za kompletnu istočnu Evropu od Kopaonika do bosanskih planina, pa do crnogorskih planina, čak je problem i Borovetsu, ali protiv Božijeg određenja se ne može. Zahvaljujući ovoj spravi koja pravi snijeg na +15 Olimpijski centar je uspio da osposobi ovaj polygon –  naglasio je ski instruktor Ognjen Spasojević, prenosi N1.

Najviše gostiju ovdje je iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, ali sve je više turista iz Mađarske, Rumunije, Engleske, kao i iz Kine i arapskih zemalja. Na Vlašiću, Bjelašnici i Igmanu ista situacija. Izostanak bijelih pahulja svima pravi ogromne finansijske minuse. Zbog vremenskih prilika neki ljubitelji skijanja pribjegavaju i egzibicijama pa tako skijaju i po travi.

Komentar