Grad Trebinje
Republika Srpska

SNSD-ovi grado/načelnici razgrabili novac za pripravnike

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske većinu novca namjenjenog za zapošljavanje pripravnika sa visokom stručnom spremom i ove godine će podijeliti načelnicima i gradonačelnicima koji pripadaju SNSD-u.

Osim vladajuće stranke, nešto novca za zapošljavanje svojih kadrova uspjela je da obezbjedi Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija, dok ostali nisu dobili gotovo ništa.

Oko 200 mladih i školovanih osoba u narednim mjesecima će dobiti stolicu u nekoj od gradskih ili opštinskih uprava.

Zavod je za njihove neto plate spremio nešto preko dva miliona maraka, dok će poslodavci morati da finansiraju njihove poreze i doprinose.

Za svaki mjesec dobiće minimalno 600 maraka, s tim da onaj ko ih prima može da im isplati i veći iznos.

Primaju, pa ne znaju šta će sa njima

Načelnik Rogatice, SNSD-ov Milorad Jagodić i ove godine će dobiti najveću podršku Zavoda kada su lokalne zajednice u pitanju.

On je dobio novac da na godinu dana može primiti 23 pripravnika i tako nastavi dugogodišnju praksu zatrpavanja opštinskih prostorija kadrovima koji nemaju previše posla.

Na to su upozorili revizori, još prije nekoliko godina.

Rješenjima o prijemu pripravnika u Opštinsku upravu, pripravnici su primljeni u radni odnos u svojstvu pripravnika, bez definisanog radnog mjesta na koje su raspoređeni“, naveli su revizori 2019. godine kada im je u fokusu rada bila ova mala lokalna samouprava.

Nakon Jagodića, Zavod na čijem je čelu takođe SNSD-ov Miroslav Vujičić, najviše para će dati Zoranu Stevanoviću, gradonačelniku Zvornika, koji je dobio podsticaj za prijem 20 pripravnika.

Na novac može da računa i načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević kojem je odobreno zapošljavanje 18 mladih i školovanih osoba, Dragoljub Bogdanić načelnik opštine Rudo kojem je na raspolaganju novac za prijem 13 pripravnika, kao i brojni drugi SNSD-ovi načelnici i gradonačelnici.

Što se tiče opozicije, načelnik Broda i gradonačelnik Bijeljine se mogu pohvaliti da su im odobrena sredstva za prijem po dva radnika bez radnog iskustva.

Načelnik Modriče, SDS-ov Jovica Radulović je bio toliko razočaran da je najavio samostalni javni poziv opštine.

Snaći ćemo se mi i bez vas”, poručio je on prije nekoliko dana.

Ujedinjena Srpska nema čelne ljude na načelničkim pozicijama, ali ima u javnim ustanovama i preduzećima.

U Republičku upravu cvilne zaštite primiće 13 ljudi, u Institut za javno zdravstvo 10 kao i u “Pošte Srpske”.

 Socijalistička partija Petra Đokića će u “Šume Srpske” sa kojim godinama upravljaju da “ubaci” 25 pripravnika.

Realni sektor nezainteresovan

Poslodavci u realnom sektoru su odavno izgubili interesovanje za sredstva iz ovog programa, a prema riječima portparola Privredne komore Republike Srpske Vladimira Blagojevića, za to postoji više razloga.

Sa jedne strane na birou rada su mladi sa stručnom spremom koja ne odgovara potrebama privrede, a opet, sa druge strane veliki broj njih nije zainteresovan da radi u realnom sektoru“, kaže Blagojević.

Prema njegovim riječima privredi su potrebni ljudi sa srednjom stručnom spremom i adekvatnim kompetencijama i znanjima.

Oni koji završe elektrotehniku ili mašinski fakultet neće biti ni dana na birou jer će ih privrednik zaposliti bez obzira na to da li će dobiti finansijsku podršku ili ne. Poslodavcima je to skoro pa nebitno“, zaključio je on.

Podrška optuženima, poreskim dužnicima ali i samima sebi

Kao i ranijih godina, Zavod za zapošljavanje je sam sebi dodijelio podršku i nastavio praksu zloupotrebe ovog projekta.

Takođe, podršku su dobili i oni koji nisu ispunili ni osnovne uslove, pa veoma lako može doći do situacije da Zavod svojim odlukama ugrozi poslovanje pojedinih institucija.

Tako je na primjer Nacionalnom parku „Sutjeska“ odobreno da primi sedam ljudi, iako nemaju načina ni da sami sebi zarade plate.

Naime, kako je CAPITAL-u potvrđeno iz Poreske uprave Republike Srpske, u toku je prinudna naplata zbog dugova prema državi koji se ne vraćaju.

Ukupne dospjele, a neizmirene tekuće obaveze poreskog obveznika po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja iznose 117.349 KM, te je za ove obaveze pokrenut postupak prinudne naplate“, rečeno nam je u PURS.

Nejasno je kako je NP „Sutjeska“ dobila rješenje o izmirenim obavezama, jer bez njega nije se moglo konkurisati na poziv Zavoda. Odgovori na pitanja koja smo poslali Zavodu nisu stigla do objave teksta.

Zavod je pomogao i banjalučkog advokata Stojana Vukajlovića, optuženog zbog malverzacija sa nekretninama, kojem je odobrio zapošljavanje jednog pripravnika.

Kompletan spisak poslodavaca kojima su odobrena sredstva možete pogledati OVDJE.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Povezane vijesti

Hotel Nar zapošljava konobara

admin

Pogledajte 10 pozicija koje su posebno istaknute ove sedmice i započnite svoju novu karijeru!

admin

Oglas za posao: Kurir/dostavljač

admin

Oglas za posao: Vozač/Skladištar

admin

Oglas za posao: Potrebni berači

admin

BOGATA PONUDA POSLOVA Traže se vozači, dostavljači, portiri, pa čak i sushi majstori

admin

Komentar