Grad Trebinje
Republika Srpska

Socijalna karta polovinom godine: Premijer RS ni riječi o energetski zaštićenom kupcu

Izrada socijalne karte, koja je dio programskih dokumenata Vlade, trebalo bi da bude završena do polovine ove godine, izjavio je premijer RS Radovan Višković.

On je rekao da je potrebno objediniti informacije i dokumente opština, gradova i republičkih institucija. Na taj način bi se utvrdio broj onih koji zavise od socijalnih davanja, koji su primali pomoć do sada i ko bi mogao biti novi korisnik pomoći lokalnih i institucija Srpske.

Predsjednik Vlade rekao je da se zbog navedenog i govori o socijalno pravednijem društvu.

– Želimo da imamo uvid zbog onih koji nisu dobili pomoć u proteklom periodu, da to izjednačimo i dovedemo u poziciju socijalno pravednijeg društva. Moramo pobjeći od stereotipa da svi treba krizu da podnesemo na isti način. Nemoguće je i nije korektno. Neko ko nema posao ili ima minimalna primanja ne može nositi krizu isto kao neko ko ima nekoliko hiljada maraka primanja mjesečno – naglasio je Višković.

Premijer RS je ovo rekao u intervjuu za Srnu, ali nije spominjao da li će iz socijalne karte da proistekne i Uredba o energetski zaštićenom kupcu, koju Vlada RS ima obavezu da donese na osnovu Zakona o električnoj energiji RS.

Upravo bi se tom uredbom trebalo definisati ko ima pravo na subvencije za električnu energiju u Republici Srpskoj koja je poskupjela od 1. januara ove godine.

Prvog januara 2021. godine stupio je na snagu novi Zakon o električnoj energiji RS po kojem je predviđeno da se energetski zaštiti socijalno ugroženi kupac.

– Energetski zaštićen kupac je socijalno ugroženi krajnji kupac iz kategorije domaćinstva kome je ovaj status priznat po osnovu stanja socijalne potrebe – kaže Zakon.

Takođe, Zakonom je definisano da nadležni organ lokalne zajednice za oblast socijalne zaštite donese akt kojim utvrđuje status energetski zaštićenog kupca. Međutim, prošlo je dvije godine od kada je Zakon u primjeni ali ova oblast još nije regulisana iako je od 1. januara na snazi tzv. blok tarife, pa će oni koji potroše više struje dobiti uvećan račun.

MINIMALAC

Predsjednik Vlade RS izjavio je da će Vlada i ove godine utvrditi iznos najniže plate iako je to zakonska obaveza Sindikata i poslodavaca. On je istakao da će odluku donijeti Vlada, ali i da se čeka na odluke vlada u regionu. Minimalna plata u Republici Srpskoj sada iznosi 650 KM.

Tijana Grujić/srpskainfo.com

Komentar