Grad Trebinje
Svijet

ŠPANCI BILI “PROTIV”, GRCI BILI “ZA” Evo kako je glasao Savet Evrope o prijemu Kosova, 11 članova bilo uzdržano

Parlamentarna skupština Saveta Evrope dala je večeras, sa 131 glasom “za”, zeleno svetlo za članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

Osam predstavnika Španije glasalo je protiv izveštaja izvestioca Dore Bakojani koja je preporučila zeleno svetlo za Kosovo. Protiv su bila četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, jedna Grkinja i jedan Nemac. Takođe, protiv su bila i dva poslanika iz Francuske i jedan Italijan. Crveni taster su pritisli i članovi delegacije Srbije, njih sedmoro, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hercegovine. To je ukupno 29 protiv.

Bilo 11 uzdržanih

Bilo je i 11 uzdržanih i među njima jedan Crnogorac, šestoro Italijana i troje Moldavaca, te jedan Nemac.

Četvoro predstavnika Grčke, među kojima je i Bakojani, glasalo je za prijem, iako Atina ne priznaje Kosovo. Rumuni, nisu ni došli na glasanje, osim Julijana Bulaija koji je podržao Prištinu. Ni Jermeni nisu glasali. Obe zemlje ne priznaju Kosovo.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Komentar