Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

“Specijalci” dokaz da smo PONOVO U FOKUSU ZAPADA: Nijemac Saracin četvrti izaslanik za Balkan

Nakon Miroslava Lajčaka (EU), Gabrijela Eskobara (SAD), Stjuarta Piča (UK), njemački političar iz reda Zelenih, Manuel Saracin, biće četvrti specijalni izaslanik svjetskih sila za Zapadni Balkan.

Prema mišljenju Aleksandra Savovića, izvršnog direktor Centra za ekonomske, pravne i društvene analize iz Banjaluke, toliki broj izaslanika nam govori da smo se vratili u centar geopolitičkog interesa, što vrlo vjerovatno neće biti dobro za nas.

Savović tvrdi da smo 2018. imali jasan izbor između dva potpuno različita koncepta odbrane interesa RS. Prema prvom, SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom je smatrao da je potrebno Srpsku braniti na agresivan način koristeći pukotine koje su se pojavile u međunarodnoj zajednici. Savović kaže da mu se čini da nisu dobro procijenili te pukotine, te su prerano gurnuli RS na veoma klizav teren, što je dovelo do vraćanja agresivne “diplomatije” velikih sila.

FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njegovim riječima, drugi koncept je nosio Mladen Ivanić kao kandidat opozicije, koji je smatrao da je kobno za RS da postane predmet interesovanja međunarodne zajednice, te da se Srpska može braniti na umireniji način, bez izazivanja bilo koje od velikih sila.

– Koji od ta dva koncepta pozicioniranja RS je tačan, mislim da ćemo videti puno brž nego što je bilo ko očekivao, a naznake toga možemo vidjeti kroz plejadu specijalnih izaslanika – kaže Savović za Srpskainfo.

Kada je u pitanju značaj izaslanika u rješavanju problema na Balkanu, on smara da to zavisi o kojim i čijim problemima govorimo.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Specijalni izaslanici su došli da prvenstveno rješavaju i brane interese svojih zemalja, i oni će te interese zaštititi i svoje probleme riješiti. Pametna vlast pokušava da pronađe interese svog naroda unutar interesa velikih sila, te postavi crvene linije odbrane države i na sve zaustavi prelazak tih linija. U našem slučaju, vlast mijenja te crvene linije kako kome padne na pamet i kako se koja izborna kampanja približava, te nas zbog toga niko ne uzima za ozbiljno – zaključuje Savović.

Snježana Novaković Bursać, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD u PS BiH, u polušaljivom tonu kaže da je situacija sa specijalnim izaslanicima podsjeća na anegdotu iz doba socijalizma koja kaže da, kada ne želite da riješite neki problem, osnujete komisiju.

FOTO:  SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ponekad mi se čini da je njihovo imenovanje proizvod bezidejnosti u politici prema ovom prostoru, odnosnu odsustvu želje da se priznaju i prihvate greške dijela međunarodne zajednice koje su ovdje činjene. Prije svega u pristupu regionu u kojemu je bilo previše dvostrukih standarda i odstupanja od temeljnih principa vladavine domaćeg i međunarodnog prava. Vjerovatno ima i rivaliteta među državama, a možda i potrebe da se neki od diplomata zaposli – kaže Novaković Bursać za Srpskainfo.

Kako kaže, znamo da u BiH imamo dosta problema, ali misli da svako ko želi nepristrasno da analizira situaciju, shvatiće da nam teba drugačiji pristup, dobronamjerna podrška unutrašnjem dijalogu u cilju iznalaska rješenja. I u tom svetlu prisustvo nekih eksternih medijatora može biti dobrodošlo.

– Međutim, čini mi se da i dalje neki od domaćih aktera od međunarodnih izaslanika očekuju gotova rješenja, što nikako nije dobar pristup – zaključuje Novaković Bursać.

PROBLEM, A NE PARTNER

Prema rečima Savovića, rivalitet svetskih sila je uvek bio prisutan na ovim prostorima, samo različitim intezitetom. -Sad smo nepromišljenim potezima vlasti podigli taj intezitet na najviši nivo od Dejtona, a BiH pozicionirali u centar geopolitičkih prelamanja. Nažalost, ako vlast nastavi ovim putem mislim da nas čekaju vremena u kojim se interesi RS neće uzimati u obzir, jer smo se postavili kao problem, a ne partner – dodaje Savović.

srpskainfo.com