Grad Trebinje
Košarka

Sprema se hapšenje desetine srpskih košarkaša

Veliki skandal potresa srpsku košarku, a može da bude još veći. Desetini srpskih igrača, koji se sumnjiče da su namiještali utakmice Košarkaške lige Srbije, prijeti zatvorska kazna. Ključni dokazi su se pojavili.

Čak 30 imena je osumnjičeno da je učestvovalo u nečasnim radnjama, zbog čega se sprema masovno hapšenje, saznaje portal Republika. 

Navodno, u istrazi su se pojavili ključni dokazi – poruke i pozivi u kojima se igrači između sebe dogovaraju šta da namjeste na međusobnim mečevima njihovih klubova.

Pojedinične uplate su bile u rasponu od 500 do 1.000 evra u azijskim kladionicama, koje su najčešće bile “žrtve” namještanja utakmica.

Naravno, nije isključeno da istraga dovede i do većeg broja krivaca, uključujući i pomagače u cjelokupnoj prevari.

Saopštenje KLS

– Obavještavamo javnost da KLS aktivno sarađuje sa FIBA-om kako bi se disciplinski postupci riješili u što kraćem vremenskom periodu i kako bi se nadjalje obezbijedio integritet takmičenja. S obzirom da su disciplinski postupci još uvijek u toku, KLS u ovom trenutku ne može pružiti detalje na kojim utakmicama i koji igrači su učestvovali u manipulativnim radnjama. 

Detaljnije informacije oko disciplinskih postupaka pružiće se nakon njihovog okončanja, kako bi se osiguralo nesmetano vođenje postupaka, kao i prezumpcija nevinosti samih učesnika u postupcima. Kroz FIBA-in SWISH program, gdje FIBA usko sarađuje sa nacionalnim savezima na suzbijanju manipulacije takmičenja i osiguranju čistog sporta, KLS pruža relevantne podatke, neophodne za pokrenute disciplinske postupke. 

KSS je ušao u SWISH program 2022. godine, te je imenovao nezavisnu osobu nadležnu za integritet takmičenja koja zajedno sa FIBA-om sprovodi istrage i preduzima korake koji imaju za cilj otkrivanje manipulativnih radnji. Jedan od osnovnih postulata SWISH programa je ispravna implementacija FIBA etičkog kodeksa integriteta na nacionalnom nivou kroz edukaciju domaćih liga, klubova i ostalih lica koja su uključena u košarkaška takmičenja, te upravljanje nacionalnom platformom za prijavljivanje kršenja etičkog kodeksa, koje sprovodi osoba nadležna za integritet takmičenja. 

Pred početak naredne sezone 2023/24 KLS organizuje edukativnu radionicu koja će biti usmjerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih lica uključenih u košarkaška takmičenja. Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načini prijave. KLS je odlučan u svom naporu da očisti naš sport od bilo kakvih manipulativnih radnji, te oštro osuđuje bilo kakvo kršenje FIBA etičkog kodeksa i preduzeće sve mere potrebne za osiguranje integriteta takmičenja – navodi se u saopštenju Košarkaške lige Srbije.

sportal

Komentar