Grad Trebinje
Republika Srpska Izdvojeno Video

“Sprovesti zaključke sa POSEBNE SJEDNICE NSRS” Nezadovoljni borci došli pred parlament Srpske (VIDEO, FOTO)

Demobilisani borci Vojske Republike Srpske koji su se danas okupili u parku Mladen Stojanović kako bi izrazili protest zbog teško materijalnog položaja boračke kategorije, došli su pred parlament Srpske.

Kako je potvrdio predsjednik Udruženja veterana odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, Risto Jeftić, koji je i organizator protesta, borci su došli pred NSRS sa zahtjevom da se prekine redovna sjednica i na njen dnevni red kao dopuna stavi zahtjev o hitnom sprovođenju zaključaka sa posebne sjednice parlamenta Srpske o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite, koja je održana u martu ove godine.

Na toj sjednici je doneseno nekoliko zaključaka koji, po riječima Jeftića, do danas nisu ispunjeni.

Jeftić je istakao da će veterani danas pred Narodnom skupštinom tražiti da njihovi zahtjevi u vezi sa poboljšanjem statusa boračke kategorije budu uvršteni kroz izmjene Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Potrebno je iznaći mogućnost da se to poboljšanje odnosi na isključivo stvarne borce, a ne za one koji to nisu, a pod sumnjivim okolnostima su stekli te statuse – navodi se u zaključku.

Narodna skupština RS predlaže da se u radnu grupu uvrste i sva zainteresovana udruženja Odbrambeno-otadžbinskog rata koja imaju 1/3 registrovanih odbora u  lokalnim zajednicama u Srpskoj.

U drugom zaključku stoji da Narodna skupština RS traži od Vlade Srpske da sprovede aktivnosti na utvrđivanju broja socijalno ugroženih boraca starijih od 60 godina, te da materijalno obezbijedi socijalno najugroženije borce, računajući i socijalno najugroženije borce mlađe od 60 godina za koje je već ažurirana socijalna karta.

U trećem zaključku NSRS traži od Vlade Srpske da izvrši uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za borce starije od 65 godina koji tom uplatom mogu ispuniti uslov za ostvarivanje prava na penziju.

U četvrtom zaključku NSRS traži od Vlade RS da Akcionim planom zapošljavanja u Republici Srpskoj  za 2022. godinu, obezbijedi  sredstva za samozapošljavanje demobilisanih boraca  po programu Zavoda za zapošljavanje RS, pod istim uslovima kao u 2021. godini.

U petom zaključku NSRS traži od Vlade Republike Srpske da obezbijedi sredstva u budžetu ili da kreditnim sredstvima završi stambeno zbrinjavanja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca koji ispunjavaju uslove za stambeno zbrinjavanje, a u prioritetu obezbijedi nepovratna novčana sredstva za stambeno zbrinjavanje.

U šestom zaključku NSRS traži od Vlade RS da omogući svim borcima Vojske Republike Srpske koji su okrivljeni za ratne zločine pred Međunarodnim sudom u Hagu, ili drugim sudovima pred kojima im se sudilo za ratne zločine i proveli u zatvorima tokom istrage, čekajući na suđenje i presude, i koji su pravosnažno oslobođeni odgovornosti za ratne zločine po svim osnovama, uplatu doprinosa za penzioni staž za provedeno vrijeme u istražnom zatvoru, kako bi kompletirali svoj radni, odnosno penzioni staž.

Ovi zaključci, kako stoji pod tačkom sedam, stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Na sjednici je usvojen i zaključak narodnog poslanika Perice Bundala, kojim NSRS zadužuje Vladu RS da u saradnji sa Vladom Srbije pokrene postupak za isporučivanje posmrtnih ostataka narodnog heroja Milana Tepića od strane Republike Hrvatske.

– Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu RS da u saradnji sa Gradom Banjaluka pokrene postupak izrade i postavljanja spomen-obilježja – biste narodnom heroju Milanu Tepiću u Banjaluci. Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske -navodi se u osmom zaključku.

srpskainfo.com

Komentar