Grad Trebinje
Svijet

Sputnjik V bezbjedan za upotrebu

U Rusiji je vakcinom Sputnjik V dosad vakcinisano 700.000 građana i nisu zabeležene ozbiljnije alergijske reakcije, rekao je direktor Naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” Aleksandar Gincburg.

“Nisu prijavljene alergijske reakcije na vakcinu Sputnjik V tokom kliničkih ispitivanja, ni u jednoj od tri faze, kao ni u cirkulaciji među građanima”, rekao je on u intervjuu za kanal Rosija 24.

Gincburg je dodao da ministarstvo zdravlja zajedno sa federalnom službom za nadzor u zdravstvu prati veoma pažljivo nuspojave, prenosi TAS S.

On je juče saopštio da 85 odsto dobrovoljaca koji su primili vakcinu “Sputnjik V” nisu imali nikakva neželjena dejstva, a da je 15 odsto vakcinisanih razvilo crvenilo na mestu ubrizgravanja vakcine i blagu glavobolju koja je prošla u toku od 24 sata.

Najneprijatnije neželjeno dejstvo koje neka osoba može da razvije nakon primanja vakcine jeste temperatura do 38 stepeni tokom dva dana, koja može da bude tretirana jednom tabletom paracetamola, objasnio je Gincburg.

(Tanjug)

Povezane vijesti

Sve dogovoreno, Torlak počinje proizvodnju vakcine Sputnjik V

admin

Kako su vakcine protiv kovida napravljene brzo?

admin

Oko 1.830 Trebinjaca primilo vakcinu, IMUNIZACIJA SE NASTAVLJA idućeg vikenda (Video)

admin

U Beograd stiže novih 100.000 ruskih vakcina “sputnjik”

admin

Mandić: Vakcina u BiH 18. januara

admin

Mikrobiolog iz Engleske: BiH će ostati nevakcinisani rezervat

admin