Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

SRAMOTNO: Dok u svijetu naglo padaju cijene nafte, kod nas vlast ne reaguje nikako

Cijena nafte naglo je pala na međunarodnim tržištima, spustivši se ispod 101 dolara pod pritiskom jakog dolara, strogih mjera suzbijanja covida-19 u Kini koje koče potražnju i straha od posustajanja svjetske ekonomije

Na londonskom je tržištu cijena barela poslijepodne bila niža za 6.15 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 100.95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 6.3 dolara nižoj cijeni, od 97.79 dolara.

Uteg cijenama nafte bio je danas jaki dolar, koji je dosegnuo paritet prema euru, poduprt najavama podizanja kamatnih stopa i zabrinutošću za gospodarstvo. U takvom su okruženju snažno pala i tržišta dionica.

Jaki dolar slabi kupovnu moć kupaca drugim valutama, što znači i skromniju potražnju.

“Na Zapadu kombinacija visokih cijena energije i rast kamatnih stopa potpiruju strah od recesije koja bi ozbiljno uticala na potražnju za naftom”, tumače analitičari Commerzbanka.

A u Bosni i Hercegovini nema nikakve reakcije na cijene goriva. Cijene ne padaju, samo rastu. 

Iako ekonomski stručnjaci tvrde da država može efikasno “intervenisati” i smanjiti tako cijenu naftnih derivata, ništa se ne dešava.

Posljednji pokušaj da se nešto uradi po tom pitanju dogodio se krajem juna ove godine kada su poslanici Predstavničkog doma Parlementa BiH  odbili prijedlog da se u dnevni red uvrsti tačka koja se odnosi na akcize na gorivo, odnosno da se u konačnici građanima ove zemlje smanji cijena goriva na benzinskim pumpama.

Takav prijedlog nije imao entitetsku većinu odnosno odbili su ga poslanici SNSD-a jer nisu “uvjereni da će ukidanjem akciza na gorivo ono i pojeftiniti

Vlast u zemlji ne reaguju ni na cijene ostalih proizvoda, koje su rekordne.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović izjavio je ranije za BUKU da svi na inflaciji i poskupljenju jako dobro prolaze, osim građana.

“Ne postoji nikakav interes da se nešto vrati građanima, jer PDV je ustvari prikupljanje indirektnog poreza, koji treba da se vrati građanima kroz usluge javnog sektora, ali i na neke druga načine, kada god ima više novaca, kao što je to sad situacija. Vidimo da za to ne postoji nikakva motivacija, posebno predstavnika iz Republike Srpske, mislim na SNSD, koji je već dva puta zaustavio procese koji su započeti u parlamentarnoj skupštini“, rekao je Zoran Pavlović za BUKU.

Podsjetimo da je Vlada Hrvatske odlučila fiksirati najviše maloprodajne cijene na benzinskim stanicama koje se ne nalaze na autoputevima. 

U BiH nikakve reakcije nema, i prema svemu sudeći neće je i biti.

Građani siromašne Bosne i Hercegovine s puno zabrinutosti i straha, ali iistovremeno i sa velikom dozom indiferentnosti gledaju cijene na benzinskim pumpama. I to je otprilike to.

A naše političare zaboli neka stvar za cijene goriva. Oni ionako ne toče gorivo za svoj novac. 

Elvir Padalović/BUKA

Komentar