Grad Trebinje
Republika Srpska

Srbija će obezbijediti za Srpsku određene količine vakcine

Prvi kontigent vakcina Fajzer i Biontek dopremljen je avionom u Beograd. U toku je izrada plana imunizacije. Prema najavama, vakcine će prvo u domove za stara lica. U Srbiji najavljuju da će obezbijediti određene količine vakcine i za Republiku Srpsku.

Količina od nešto manje od pet hiljada vakcina, nije onoliko koliko se Srbija nadala u prvoj turi, ali s ozbirom da je, kako kažu, Fajzer svima smanjio količine i da velika većina zemalja još nije ni došla na red, u Srbiji ovo smatraju nacionalnim uspjehom.

– Posebno sam srećna i ponosna i to pokazaju kakva je Srbija zemlja danas, jer smo ne samo prvi u regiji, već ako izuzmete Veliku Britaniju, mi prvi dobili vakcinu u Evropi. Naravno trudićemo se da obezbijedimo jednu količinu i za Republiku Srpsku – rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

U potpunosti je ispoštovan protokol hladnog lanca tokom transporta, a vakcine su na minus 80 uskladištene u Institutu Torlak. Zeleno svjetlo za vakcinaciju, od strane Agencije za lijekove, očekuje se do kraja sedmice.

– Znaćemo tačno ko će prvi primiti vakcine, budući da je sada stiglo 4.875 doza. Važno je da je vakcina stigla u Srbiju i da će u toku sljedeće nedjelje početi imunizacija, što je veliki uspjeh – rekao je Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije.

Tokom decembra stižu i manje količine ruske i kineske vakcine, a tokom januara jedna veća količina Fajzerovih. U Srbiji se nadaju da će u kratkom i razumnom roku uspjeti izvršiti imunizaciju. Ipak, normalizaciju stanja ne očekuju do druge polovine naredne godine.

–  Pitanje je koliko će ljudi i htjeti da se vakcinišu. Mi sad pravimo kampanju koja će uticati na ljude. U svakom slučaju, nadam se da ćemo u drugoj polovini naredne godine moći da se okrenemo normalnom toku života i privrede – dodale je Brnabićeva.

Ranije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će prvi primiti vakcinu, kako bi pokazao da je sigurna.

Povezane vijesti

Sve dogovoreno, Torlak počinje proizvodnju vakcine Sputnjik V

admin

Kako su vakcine protiv kovida napravljene brzo?

admin

Oko 1.830 Trebinjaca primilo vakcinu, IMUNIZACIJA SE NASTAVLJA idućeg vikenda (Video)

admin

U Beograd stiže novih 100.000 ruskih vakcina “sputnjik”

admin

U Srbiji vakcinisano 495.964 građana

admin

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

admin