Grad Trebinje
Fudbal

Srbija gubi mjesto u Ligi šampiona, a izgubiće još mnogo toga: UEFA rang lista ne izgleda dobro!

UEFA rang listu više neće krojiti srpski klubovi u ovoj sezoni, svi su ispali, a naš fudbal je na 19. mestu posle svih grupnih faza Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija.

Nismo se proslavili u ovoj sezoni, daleko od toga – viđen je nezapamćen potop u sezoni koja je donijela grupnu fazu za Crvenu zvezdu, Čukarički i TSC. Vojvodina i Partizan su ispali ranije, ispostavilo se da su crno-beli doneli jedinu evropsku pobedu ove sezone, ali u kvalifikacijama. 

Ta pobjeda mala je utjeha Partizanu jer je ispao, a u grupi, svi su podbacili, Zvezda u Ligi šampiona, TSC u Ligi Evrope, Čukarički u Ligi konferencija.

Zvezda je za cilj imala ulazak u Ligu Evrope sa treće pozicije u grupi, nije to ostvarila, pala je u direktnom duelu sa Jang Bojsom. Zato su sad isrped nas Česi, Švajcarci, Austrijanci, Danci, Norvežani, Izraelci, Grci i Ukrajinci. 

Podsjećamo, pozicije od 11. do 15. donose dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jedno u kvalifikacijama za Ligu Evrope, dva u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Od 16. mesta do 50. pozicije, lige dobijaju jedno mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona i tri u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a Srbije je sad u toj poziciji. Rangiranje iz ove sezone aktiviraće plasman za sezonu 2025/2026.

Na kraju prošle sezone napravljen je koncept za takmičarsku 2024/25. i tada ćemo imati pet predstavnika – prvak će u plej-of za Ligu šampiona, vicešampion ide u drugo kolo kvalifikacija. Osvajač kupa može do Lige Evrope, a treći i četvrti u šampionatu idu u Ligu konferencije.

Sve ono što smo vidjeli, kada saberemo i oduzmemo nije ništa dobro donijelo srpskom fudbalu. Nadali smo se da ćemo uživati, a svakog četvrtka uveče kada smo podvlačili crtu sjetili smo se pobede Partizana i to stalno podsjećali da je to “onaj jedini” trijumf što nam je ostao.

A bila je ovo istorijska prilika da napravimo korak naprijed, doživeli smo dva unazad. Sve ono što je bilo plus za naš “koeficijent” jeste bod Zvezde i TSC-a. I to se jedino piše. A sve ostalo, da li su naši igrali dobro ili loše, da li je bilo tu partija kasnog buđenja, sudijskih greška, čak i nepravdi, to će se sve zaboraviti.

Ono što ostaje u amanet jeste da ćemo za dvije godine žaliti za svim ovim, kao i da se vraćamo na “fabričko” zbog toga što će nas opet čekati samo Liga konferencija i jedna Liga šampiona. Da li smo to zaslužili? Jesmo. U ovom trenutku smo daleko od mesta kojim smo se ponosili, na kojem su nam i Hrvati zavidili jer su godinama bili ispred nas, a koje smo uprskali.

I ono čuveno “prst na čelo”, pa da malo shvatimo da nam treba superkvalitet, a da je prosjek zauvek – prosjek.

Komentar