Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Srpska prodaje akcije u „Swisslion industriji alata“

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Penzijski rezervni fond (PREF) RS ponudili su na prodaju pakete akcija u 12 preduzeća, među kojima je i „Swisslion industrija alata“ Trebinje.

Prodaja paketa akcija će se održati na Banjalučkoj berzi unošenjem grupnih naloga “sve ili ništa” od 22. aprila do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do7. maja 2021. godine.

Pored udjela u „Swisslion IAT“, IRB i PREF su na prodaju ponudili akcije i u preduzećima „Autoprevoz“ Banjaluka, „Prijedorčanka“, Prijedor, „Alpro“ Vlasenica, „Jelšingrad FMD“ Prnjavor, „Duvan“ Bijeljina, „Kompred“ Ugljevik te nekoliko komunalnih preduzeća.

Ukupno 5.663.571 akcija u „Swisslion IAT“ ili 14,8 odsto Srpska prodaje za 260.524 KM.

Inače, vlasnik „Swisslion IAT“ Rodoljub Drašković sa institucijama RS duže vrijeme ne uspijeva da postigne dogovor o milionskom poreskom dugu koji ovo preduzeće ima, a koji on osporava.

Sporni poreski dug, koji je nastao prije privatizacije, iznosi oko 15 miliona KM. Drašković je tvrdio da je Vlada RS taj dug, a po osnovu prethodnog dogovora, trebala da otpiše ili konvertuje u kapital.

Kao znak protesta Skupština akcionara „Swisslion Group“ je prije nekoliko godina donijela odluku da Republici Srpskoj bez naknade pokloni svoje akcije u preduzeću „Swisslion IAT“, ali su institucije Srpske tu ponudu ignorisale i nisu se o njoj zvanično izjašnjavale. U međuvremenu, Srpska na prodaju nudi svoje akcije u ovom preduzeću.

Drašković je Industriju alata u Trebinju kupio 2007. godine i od tada nije riješen nasljeđeni poreski dug.

Izvor: Capital