Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Šta grad sunca i turizma očekuje nakon pandemije

Trebinje je posljednjih godina doživjelo pravi turistički „bum“, a tokom ljeta većina kapaciteta u hotelima, ali privatnom smještaju popunjena je do posljednjeg mjesta.

Turistički radnici ovog grada nadaju se da će ovogodišnja sezona biti bolja od prethodne, u kojoj je, prema dostupnim podacima, zabilježeno 41.799 noćenja, što predstavlja oko 42 posto od ukupnog broja noćenja u 2019. godini.

Prve posjete

Vlasnici hotela, ali i privatnih smještajnih kapaciteta renovirali su svoje objekte, što predstavlja veći motiv za dolazak turista.

Prema riječima Žarka Vice, višeg stručnog saradnika u Turističkoj organizaciji Trebinje, u ovu godinu ulaze spremno, ali i oprezno, apsolutno svjesni činjenice da će tokove svjetske turističke industrije diktirati pandemija COVID-19.

„Očekuje se da će ublažavanje aktuelnih mjera vezanih za pandemiju uvjetovati da se već pojavom prvih proljetnih dana ostvare posjete turista iz bliskog okruženja, dok se, uz niz mjera i akcija koje su pripremljene, očekuje da ljetna turistička sezona bude dobra, gdje se primarno ciljaju tržišta zemalja regiona“, istakao je Vico.

Dodao je da su promotivne aktivnosti početkom godine svedene na internet-poslovanje, online marketing, s posebnim naglaskom na društvene mreže.

„Online promocija će biti dominantno zastupljena tokom čitave godine. Sve poslovne aktivnosti vezane za adekvatnu pripremu turističke sezone teku po planu i u skladu s mjerama i preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, kako bi se prvi gosti dočekali spremno“, zaključio je Vico.

Velika očekivanja

Zoran Čučković, direktor JU „Bazeni“ Trebinje, kazao je da od ovogodišnje turističke sezone očekuje mnogo.

„Prema najavama stručnjaka, kraj pandemije bi se mogao očekivati u aprilu ili maju. Mislim da smo u potpunosti spremni da dočekamo turiste s novim sadržajima, koji bi trebali, kroz turističku kampanju Grada Trebinja u nekoliko velikih centara, pokazati da je Trebinje potpuno spremno za ovu turističku sezonu“, pojasnio je Čučković.

Adekvatan odgovor

Žarko Vico rekao je da su, ukoliko se sagledaju parametri koje je objavila Svjetska turistička organizacija (WTO), prema kojima se dostizanje 30 posto od turističkog prometa iz 2019. godine smatra uspješnom turističkom godinom, adekvatno odgovorili poslovnim izazovima.

„Za Trebinje se može reći da je adekvatno odgovorilo poslovnim izazovima s kojima smo se svi suočili tokom pandemije COVID-19“, kazao je Vico.

P.Mucović/AVAZ