Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

Šta kažu mladi u Srpskoj o najavljenoj pomoći? (Video)

Nakon sjednice predsjedništva SNSD-a koja je održana 13. maja u Banjaluci, lider ove stranke Milorad Dodik najavio je da će penzioneri, borci, socijalno ugroženi građani i mladi od 18-30 godine dobiti po 100 KM jednokratne pomoći. Vlada Srpske za te namjene rebalansom budžeta obezbijedila je 50 miliona KM. Šta o toj pomoći kažu mladi?

Od 50 miliona KM jednokratne pomoći za više kategorija, oko 12 miliona maraka biće podijeljeno mladima u dobi od 18-30. godina. Ali, iako je prvobitno rečeno da će svi koji ispunjavaju kriterijum po pitanju starosti dobiti najavljenih 100 KM, premijer Radovan Višković je nakon sastanka sa predstavnicima Omladinskog savjeta RS pozvao mlade da predlože kriterijume za dodjelu ove pomoći.

Predsjednik Vlade ostavio je i mogućnost da se iz pomoći izostave zaposleni.

“Moramo napraviti e-aplikaciju, da se mladi ljudi prijave. Da uradimo trijažu da li ti zahtjevi ispunjavaju ili ne ispunjavaju. Moramo tražiti mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka unutar BiH, ne želimo napraviti nikakvu grešku. Ja sam ovim ljudima rekao, pomoć po pitanju mladih može ići u julu mjesecu”, rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković.

Premijer ubjeđuje da ova ideja nema nikakve veze sa izborima.

“Pa vjerovatno je inflacija izborna priča. Ovo je naš odgovor na inflaciju”, poručio je Višković.

Na pitanje da li će uzeti 100 KM, mladi kažu:

– Planiram da mogu potrošiti privatno. Ne znam ni ja, kupiti sebi nešto ili tako to. Nama to znači puno. Ali ljudima koji finansijski izdržavaju svoju porodicu, njima ništa ne znači.

– Zvuči mi OK, ali mi ne zvuči kao konkretna pomoć, nešto što bi moglo pomoći na duže staze mladima u bilo čemu, podvizima, ciljevima ili šta već.

– Kome to da znači. Šta danas može da znači 100 KM. I to jednom u koliko godina. To je ništa. Presipanje iz šupljeg u prazno.

– Ma šta će ti 100 maraka. Šta možeš sa sto maraka. To ti je kao kap vode u moru.

– Tih 100 maraka u vremenu stalnih poskupljenja je ljudima mizerna pomoć.

Za razliku od anketiranih, mladi koji svoju budućnost vide u politici, različito gledaju na najavljenu jednokratnu pomoć. Za jedne to je poruka da Vlada Srpske misli na njih.

“Pomoć za mlade, ne možemo da kažemo da toliko ima taj materijalni i ekonomski aspekt, koliko ima ljudski i moralni. Ovo je poruka da Vlada Srpske stoji iza mladih ljudi. Ovo je njima podrška da ostanu, da se njihov rad cijeni”, kaže predsjednik Mladih socijaldemokrata Trebinje (MSD) Srđan Kovač.

Za druge to je kupovina glasova pred oktobarske izbore.

“Ovu jednokratnu pomoć od 100 KM, vidim kao legalnu kupovinu glasova, jer smo ipak u izbornoj godini i mislim da ovo nije slučajno. Ovih 100 maraka neće ništa naročito promijeniti u životu građana u Srpskoj. Mislim da je ovo loš potez koji će izazvati revolt”, ističe član Aktiva mladih SDS-a Istočna Ilidža Boris Luketa.

Još veći problem u opoziciji vide i u tome što će svi mladi od 18-30 godina dobiti jednokratnu pomoć.

“Neko ko ima 18 godina i ko je treći srednje dobiće 100 maraka, i neko sa 25 godina ko ima dvoje djece i ko je nezaposlen dobiće 100 KM i neko od 30 ko je milioner će dobiti 100 KM. Zaista mislim da je to jedan bezobrazan pokušaj da se kupe mladi. Trebamo se probuditi, svi mi mladi. Ujutru kad ustanemo, umijemo se i stanemo ispred ogledala. Pogledamo se i da se zapitamo: “Da li mi vrijedimo 100 maraka. Da li vi sebi kad se pogledate vrijedite sto maraka?” A naša vlast toliko nas cijeni, za tih 100 maraka”, naglašava član Aktiva mladih SDS-a Istočno Novo Sarajevo Boris Obradović.

Predstavnici mladih iz reda opozicije poručuju da je vlast mogla pomoći građanima mnogo ranije, poput ukidanja akciza na gorivo i smanjenja poreza na osnovne životne namirnice.  

Komentar