Grad Trebinje
Republika Srpska

ŠTA NAM PORUČUJU SLOGANIMA Jedni spremni za opšte izbore, drugi za spremanje kuće

Predizborna kampanja je i zvanično počela, pa smo juče konačno mogli da vidimo slogane svih partija u Bosni i Hercegovini.

Iako su neki poznati i od ranije, ipak smo mogli da čujemo i nekoliko novih.

Tako je NDP za ove izbore odabrao slogan “Dosta priče – idemo raditi”, Poligraf je kampanju započeo sloganom “Zdrava Banjaluka”, a lista narodnog poslanika Nebojše Vukanovića nastupiće pod sloganom “Za konačnu pobjedu”.

Pokret pravde u Banjaluci će nastupiti pod sloganom “Stiže pravda”.

Kad su u pitanju veće stranke u Republici Srpskoj, kao što smo imali priliku da vidimo prethodnih dana, dominira riječ “Srpska”. Tako je slogan SDS “Srpska po mjeri svih nas”, SNSD na izbore ide pod sloganom “Okupljanje za Srpsku”, dok je slogan  DNS “Za ljude i život Srpske”.

PDP će na lokalne uizbore izaći sa sloganom “Više nas je”,  Ujedinjena Srpska pod sloganom “Ozbiljni ljudi”, dok je slogan SPS “Budućnost Srpske”. Slogan SP je “Udarnički za narod”, a slogan DEMOS “Bez dileme – Srpska prije svega”.

Slogan SDP BiH je “Dosljedno, s karakterom”,  Naša stranka se odlučila na izbore izaći sa sloganom “Pospremanje”, dok je SDA na ove lokalne izbore odlučila izaći sa sloganom “Snažna SDA, sigurna BiH”. 

U SBB odlučili su se na slogan “Za bolju (ime opšine)”, dok je predizborni slogan Nezavisnog bloka “Korektno”, a Slogan Demokratske fronte “Odlučno u pobjede”. Neki od HDZ kandidata nastupiće pod sloganom “Djela govore”.

Stručnjaci koji su danima analizirali slogane istakli su da su stranke uglavnom bile nemaštovite. Partije u Srpskoj “ukrale” su nekoliko slogana koji su ranije bili korišteni u kampanjama u Srbiji, a neki su im zamerili što mnogi slogani više odgovaraju kampanji za opšte izbore, nego što imaju veze sa lokalnim.

Građani na društvenim mrežama uglavnom pišu da su slogani već viđeni, komentarišući da su, ako je suditi po sloganima poput “Pospremanje” ili “Do temelja”, neki više spremni za proljetno čišćenje, nego za jesenju kampanju.

Ostaje da vidimo šta su nam to partije spremile u svojim predizbornim spotovima.

Podsjećamo, juče je zvanično počela predizborna kampanja i trajaće do 14. novembra do sedam sati, kada nastupa izborna ćutnja.

SRPSKAinfo.com