Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Štab za vandredne situacije: Obavezne maske i na otvorenom!

Republički štab za vanredne situacije odlučio je danas da je nošenje zaštitne maske na otvorenom obavezno, osim za djecu mlađu od sedam godina, lica sa posebnim potrebama koja ne mogu sama da skinu masku i za vrijeme sportskih aktivnosti u okviru sportskih objekata.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima i, do 16. novembra, okupljanje više od deset lica.

“To se, prije svega, odnosi na privatna okupljanja, što podrazumijeva svadbe, krštenja i ostalo”, naveo je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Šeranić je rekao da će privatna okupljanja kontrolisati komunalna policija i policija, te napomenuo da je primjetno da se preporučene mjere ne poštuju prilikom takvih okupljanja, organizovanim i u ugostiteljskim objektima.

“Privatna okupljanja treba da svedemo na minimum jer nas ona najviše ugrožavaju kada je riječ o širenju virusa korona”, istakao je Šeranić.

On je dodao da je potrebno vratiti se i režimu rada od kuće u institucijama u kojima je to moguće.

Resorni ministar je rekao da u Srpskoj postoji problem da osobe zaražene virusom korona ne prijavljuju sve svoje kontakte, te da je teško utvrditi da li je neko bio kontakt ili ne.

Šeranić je rekao da kontakti niskog rizika ne idu u izolaciju, te pozvao građane na poštovanje preporučenih mjera.