Grad Trebinje
Republika Srpska Uncategorised

Štednja u skupštini Srpske: Evo ko će ipak biti u najskupljoj tarifi

Poslanik Demosa i direktor Elektrodistribucije Pale Aco Stanišić jedan je od dvojice poslanika koji mjesečno troši više od 1.500 kilovata struje i koji će biti u najskupljoj blok tarifi.

Pored njega, poslanik SPS-a iz Banjaluke Milan Milaković otvoreno kaže da će biti u najskupljoj tarifi po potrošnji električne energije. Milaković neskromno kaže da „ima puno kvadrata stambenog prostora“, kao i da se već dvije godine grije na struju i da to neće mijenjati.

„U firmi se grijem na pelet. Trošim zalihe, a pelet za ovu godinu tek treba da kupim po ovoj „državnoj cijeni“, kaže Milaković za CAPITAL.

Stanišić za grijanje koristi drvni otpad, jer ima pilanu, pa mu je tako najrentabilnije, dok mu količina električne energije koju troši ne predstavlja problem.

„Što se tiče potrošnje struje, biću u najvećoj tarifi, jer trošim više od 1.500 kilovata“, kaže Stanišić koji je i direktor Elektrodistribucije Pale, pa mu velika potrošnja i najskuplja blok tarifa sigurno neće predstavljati problem.

Kada je riječ o ostalim poslanicima, ogromna većina se nada da će biti u najjeftinojoj blok tarifi, ali samo dvojica znaju kolika je tačno mjesečna potrošnja struje u njihovim domaćinstvima.

Poslanik Pokreta za državu Saša Grbić kaže da troši 480 kilovata struje mjesečno, a njegov kolega iz PDP-a Radislav Dončić još je štedljiviji, jer kaže da mjesečno troši samo 400 kilovata električne energije.

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić ne zna koliko kilovata troši, ali zna da plaća oko 85 maraka mjesečno za struju.

„Imam centralno grijanje na plin, tako da se ne grijem na struju. Mjesečni računi za struju su mi oko 85 KM, ne znam koliko je to kilovata, ali ne planiram povećanje ili neko enormno smanjenje potrošnje“, kaže Vasić.

Otac sve plaća

Mladi poslanik SPS-a Tamara Damjanović ne zna koliko mjesečno troši struje, ni koliki su računi, a odgovor je jednostavan.

„Ne znam koliki su računi, jer živim kod roditelja, otac sve plaća, tako da zaista ne znam u kojoj smo tarifi“, kaže Damjanovićeva.

Ona sa osmijehom dodaje da će se ako zasnuje profesionalni radni odnos u Narodnoj skupštini sigurno promijeniti to da otac plaća sve račune u kući.

Ilija Tamindžija iz SNSD-a kaže da mjesečno u prosjeku plaća 100 KM struje, što znači da troši više od 500, ali mnogo manje od gornje granice od 1.500 kilovata.

SPS-ov poslanik i bivši izvšni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Maksim Skoko kaže da se odavno grije na električnu energiju.

„Upadam u drugi platni razred, odnosno u srednju tarifu i to se neće promijeniti“, kaže Skoko.

Poslanik SP-a Velibor Stanić iskreno priznaje da ne zna koliko struje troši svakog mjeseca.

„Supruga o tome vodi brigu i plaća račune i zaista ne znam koliko mjesečno trošimo. Morao bih je pitati, ali da je previše, sigurno bi mi rekla. Mislim da je više od 500, ali sigurno nije preko 1.500 kilovata“, kaže Stanić.

Skoro isti odgovor dao nam je i bivši poslanik Pokreta za državu i novi ministar trgovine i turizma iz Doboja Sevlid Hurtić koji kaže da se ne grije na struju, već na gradsko grijanje.

„Što se tiče potrošnje, adresa za to je moja supruga. Zaista ne znam koliko mjesečno trošimo, ali vjerujem da je u nivou neke prosječne potrošnje. Žene o tome međusobno razgovaraju, tako da bi mi sigurno rekla da trošimo mnogo više od komšija i prijatelja“, kaže Hurtić.

Novoizabrani potpredsjednik Narodne skupštine RS Mirsad Duraković grije se na drva ili kako u šali kaže „zdrvima“, a ne zna u kojoj je tarifi po potrošnji struje.

„Plaćam 80-90 KM mjesečno i mislim da je to ova srednja tarifa. Ne vidim čega bih se mogao odreći, pa da ostvarim enormne uštede, ali isto tako ne vidim ni da bi mi se potrošnja mogla povećati“, kaže Duratović.

Jedan od najmlađih narodnih poslanika Mladen Ilić iz SNSD-a kaže da se grije na struju, zbog čega su mu računi znatno iznad prosjeka.

„Mjesečni račun mi je 170-180 KM. Ne znam u koju ću blok tarifu upasti sa sadašnjom potrošnjom, ali se nadam da neću u najskuplju“, kaže Ilić.

(Capital/ foto: BN)

Komentar