Grad Trebinje
Košarka

Stefan Mijović, košarkaš Honveda: Možemo da napadnemo top 8

Košarkaš Stefan Mijović igra odličnu sezonu u Mađarskoj. Bivši igrač Leotara i Mladosti bio je najkorisniji igrač Honveda u pobjedi nad SZT-om (85:72) u prošlom kolu.

Mijović je bio najkorisniji igrač meča sa 25 poena, a odlično je šutirao za tri (5/9). Njegov tim je ovim trijumfom potvrdio izlazak iz rezultatske krize. Odlični bek ističe da je prezadovoljan uslovima i kvalitetom lige u Mađarskoj.

– Početak sezone je bio loš za nas. Čak pet utakmica smo izgubili na jednu loptu i to je uticalo na ekipu. Sada smo popravili formu, dobili dva nova igrača koja su dodatno podigla kvalitet ekipe i to se odmah osjeti u našoj igri. U dobroj smo formi što pokazuju i rezultati, tako da očekujem da u narednim mečevima nastavimo s uspjesima i popravimo trenutni položaj – rekao je Mijović.

Veliki doprinos u novom klubu daje upravo košarkaš iz Republike Srpske. On je već sedam puta bio u petorci kola. Mijović inače nastupa za Honved koji je najtrofejniji klub u državi sa 32 šampionske titule i 18 trofeja u Kupu. Na čelu kluba je Marton Bader. Ovaj klub je povratnik u društvo najboljih.

– Zaista sam prezadovoljan u Budimpešti. Jedan je od najljepših gradova u Evropi, dosta je Srba tako da sam se navikao i već ga dobro upoznao. U klubu su ljudi koji vole košarku, tako da nas potpuno razumiju i kad smo imali lošije rezultate. Legendarni Bader je na čelu, a ovo je klub koji ima sjajnu istoriju i trofeje. Na početku sezone nama je cilj bio da izborimo opstanak. Uprkos problemima na startu mislim da će ekipa ne samo ostvariti cilj, već vjerujem da možemo da napadnemo i top 8. Imamo u drugom dijelu dobar raspored, pojačali smo se. Eto, jedina poteškoća je mađarski jezik koji je veoma specifičan. Naučio sam nešto, ali uglavnom se sporazumijevam na engleskom – kazao je Mijović.

Prvenstvo Mađarske je veoma izjednačeno a mnogo poznatih košarkaša iz regiona nastupa u njemu. Tu su između ostalog Jaka Klobučar, Bojan Subotić, Kenan Karahodžić.

– Liga Mađarske je po meni nivo ispod ABA lige bez evroligaša i zaista je za mene pravi izazov. Organizacija lige je odlična, mnogo je igrača iz našeg regiona i kvalitetnih Amerikanaca koji traže priliku za napredak. Tako smo mi sad doveli najboljeg igrača iz Vest Virdžinije. Svake godine se taj kvalitet dodatno podiže. U klubu se vodi računa o svemu. O organizaciji dovoljno govori i to da imamo tri mašine koje nam pomažu prilikom vježbi šutiranja – dodao je na kraju Mijović.

Aleksić mi mnogo pomaže

Član stručnog štaba je i Dragan Aleksić, koji je tokom karijere nosio dres Borac Nektara.

– Aleksić mi je puno pomogao. Bio je sjajan košarkaš, a odličan je trener i čovjek. Dosta smo radili na šutu i to se osjeti u mojoj igri. Značajno sam napredovao u tom segmentu – istakao je bek.

Darko Dragičević/Glas Srpske

Komentar