Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Šteta od zemljotresa u Hercegovini milionska

Sudeći prema broju prijavljenih objekata sa napuknutim zidovima, porušenim dimnjacima i drugim oštećenjima, šteta od zemljotresa u Ljubinju i Berkovićima prema prvoj procjeni nadležnih je milionska, a s obzirom na to da tlo ne miruje danima, mještani strahuju da će brojke samo rasti.

Zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihteru zatresao je na Veliki petak hercegovačke opštine, a nakon tog najjačeg uslijedila je serija podrhtavanja slabijeg intenziteta. Jedan takav, jačine 3,7 stepeni po Rihteru, seizmolozi su zabilježili u utorak uveče u Gacku, a prvi čovjek te opštine Ognjen Milinković rekao je za “Glas Srpske” da strah i panika među mještanima ne popuštaju.

– Na dva objekta starije gradnje prijavljena je šteta. Nisu oštećeni toliko da su neuslovni za stanovanje, ali svakako će komisija izaći na lice mjesta – kazao je Milinković.

Iako su komisije za procjenu štete još na terenu i obilaze objekte, načelnik Ljubinja Stevo Drapić kaže za “Glas” da im je do sada stiglo 125 zahtjeva za pregled objekata.

– Stručni tim iz Republičke direkcije za obnovu i gradnju obišao je opštinu, vrtić, dvije škole i sportsku dvoranu i utvrdili su da su i vrtić i škole bezbjedni za boravak djece, tako da smo donijeli odluku da se đaci u ponedjeljak vraćaju u klupe – rekao je Drapić.

Dodao je da je potvrđeno da zgrada lokalne uprave nije bezbjedna za boravak, tako da sada čekaju zvaničan dopis iz Vlade RS, s obzirom na to da imaju obećanje premijera Radovana Viškovića da će im biti ustupljen hotel u vlasništvu Vlade.

– Tek nakon što sve tri komisije završe posao na terenu, imaćemo pravu sliku stanja. Ono što je sada očigledno jeste da je šteta milionska – istakao je Drapić.

Šteta je prijavljena na šest javnih i 180 privatnih objekata u Berkovićima, a načelnik te opštine Nenad Abramović rekao je da tlo podrhtava svaki dan po nekoliko puta.

– Na sreću, ta podrhtavanja su slabijeg intenziteta, pa ne pričinjavaju dodatnu štetu. Strah i dalje vlada među stanovništvom – kazao je Abramović. Naglasio je da je rano govoriti o konkretnim ciframa, ali da broj oštećenih objekata upućuje na to da će se šteta mjeri stotinama hiljada maraka. Abramović je dodao da je ekipa Republičke direkcije za obnovu i gradnju stigla u Berkoviće i da na terenu utvrđuje stanje.

U vrijeme našeg razgovora juče, ekipa je obilazila javne objekte, a Abramović je rekao da očekuje da će potvrditi da su škola i vrtić bezbjedni i izrazio nadu da će se učenici iduće sedmice vratiti u učionice.

Pomoć

Nenad Abramović je rekao da je konkretna pomoć od 10.000 maraka najavljena iz Istočnog Sarajeva.

– Taj novac će biti na našem računu do kraja sedmice. Ima najava za pomoć i iz Banjaluke, naše dijaspore i humanitarnih organizacija. Ovim putem pozivam sve koji mogu da nam pomognu jer je naš budžet veoma skroman i ne iznosi ni dva miliona maraka – kazao je Abramović.

Milijana Latinović/Glas Srpske