Grad Trebinje
Republika Srpska

Štete za Republiku Srpsku zbog njemačkih sankcija

Od aprila do danas, Njemačka je zamrznula finansiranje tri energetska i jednog komunalnog projekta u Republici Srpskoj. Njihova vrijednost je 105,3 miliona evra.

Njemačka vlada je početkom decembra uplatila 220.000 evra za obnovu kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) u Visokom, tridesetak kilometara od Sarajeva. Ova kasarna je u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH.

Radi se o donaciji koja je prvobitno bila namijenjena kasarni u Doboju u Republici Srpskoj (RS). Novac je trebao riješiti problem grijanja, ali ga je njemačka vlada preusmjerila.

Ovo je prvi potez Njemačke nakon najave u martu da će sva finansijska sredstva namijenjena Republici Srpskoj zamrznuti kao odgovor na odluke Narodne skupštine Republike Srpske donesene krajem prošle i početkom ove godine.

Tada je ovo zakonodavno tijelo donijelo neustavne odluke o “vraćanju nadležnosti” s države na entitet u oblasti lijekova.

U obrazloženju iz Ambasade Njemačke u BiH za RSE kažu i kako je njihova odluka vezana za “stalne pokušaje Republike Srpske da oslabi državu BiH te blokadu državnih institucija”.

Od aprila do danas, Njemačka je zamrznula finansiranje tri energetska i jednog komunalnog projekta u Republici Srpskoj. Njihova vrijednost je 105,3 miliona evra.

Od tog novca, 60 miliona evra je bilo namijenjeno za novu Vjetroelektranu “Hrgud”, a 35 miliona evra za dva projekta obnove hidroelektrane kod Trebinja, na jugu Hercegovine.

Blokirano je i 10,3 miliona evra za gradsku kanalizacijsku mrežu, kolektor i pročistač otpadnih voda u Gradišci, na sjeveru Bosne.

Novac za ove projekte trebao se plasirati preko Njemačke razvojne banke (KfW).

Iz Ambasade nisu mogli za RSE reći hoće li i taj novac biti preusmjeren za druge projekte u BiH.

Ministarstvo o preusmjeravanju novca iz jedne u drugu kasarnu 

Njemačkim novcem u Doboju je trebala biti obnovljena kotlovnica u tamošnjoj kasarni. Kako kaže Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima, postojeća kotlovnica je izgrađena prije pola vijeka i starija je od svih vojnika koji tamo rade.

Ističe da radi na mazut, zagađuje zrak i gubi trećinu energije. Svi ti problemi su se, prema njegovim riječima, riješiti gradnjom toplovoda kojim bi se kasarna spojila na toplanu u tom gradu.

“Njemačka finansira više projekata Oružanih snaga BiH koji su u toku, a u proteklih pet godina ova država je donirala Oružanim snagama više od milion evra”, ističe Okolić, inače kadar Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Što kažu u opštinama gdje je blokiran novac?

Jedan od projekata kojeg je njemačka vlada zaustavila je i izgradnja Vjetroelektrane “Hrgud” u Berkovićima, opštni u Republici Srpskoj, 50-ak kilometara od Trebinja.

Radi se o projektu Elektroprivrede RS koja proizvodi struju i snabdijeva potrošače u tom entitetu. Vjetroelektrana bi godišnje proizvodila struju za oko 15.000 domaćinstava.

Vrijednost projekta je oko 64,28 miliona eura, od čega je Njemačka razvojna banka (KfW) osigurala 60 miliona evra, a ostatak bi finansirala Elektroprivreda RS.

Načelnik Berkovića Nenad Abramović, kadar Srpske demokratske stranke koja je opozicija u Republici Srpskoj, krivcem smatra Elektroprivredu RS.

“Sankcije nisu problem, već nesposobnost ljudi u Elektroprivredi RS, jer je elektrana do sad trebala biti napravljena. Koncesioni ugovor je potpisan 2015. godine. Rok za izgradnju je bio tri godine i Hrgud je trebao biti na mreži 2018. Nije urađeno ni idejno rješenje za pristupni put do mjesta gradnje, a kamoli put ili nešto drugo”, kazao je Abramović za RSE.

Inače, njemačka vlada je finansirala studiju izvodljivosti vjetroelektrana na području Hercegovine prije desetak godina, u okviru koje je bila i vjetroelektrana Hrgud, te još dvije vjetroelektrane u entitetu Federacija BiH.

Obje su, u međuvremenu, izgrađene i rade, a kreditirala ih je Njemačka razvojna banka (KfW).

Njemačka je obustavila i finansiranje obnove i izgradnje kanalizacijske mreže, kolektora i pročistača otpadnih voda u Gradišci u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Zoran Adžić, kadar SNSD-a, podsjetio je za RSE da je ugovor potpisan u decembru 2018. godine te da se trebao završiti u roku tri godine.

“Finansiraju ga Njemačka razvojna banka (KfW) sa oko 10,3 miliona evra i oko 3,8 miliona eura švicarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO). Njemački konsultant radi projekt. Projekt je sad, nakon odluke njemačkih vlasti, privremeno zaustavljen na šest mjeseci. Nadam se da će ubrzo biti nastavljen”, kazao je Adžić za RSE.

Iz Ambasade Švajcarske u BiH kazali su za RSE da je ova zemlja, takođe, zaustavila četiri miliona evra za taj projekt.

“Švajcarski doprinos je povezan s njemačkim i ne može se implementirati odvojeno”, pojasnili su za RSE iz švajcarske ambasade.

Kineski novac nije došao

Nakon što je njemačka vlada obustavila novac namijenjen energetskim projektima u Republici Srpskoj, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najavio je da će se okrenuti drugim kreditorima.

“Izgubit ćemo kredite iz Njemačke, naći ćemo ih u Kini koja je spremna na ekspanziju”, najavio je Dodik u aprilu 2022. godine. Tada je “dao rok” Njemačkoj od šest mjeseci da nastavi s kreditiranjem projekata u Republici Srpskoj.

U međuvremenu, njemačka vlada nije nastavila kreditiranje, ali ni Republika Srpska nije dobila novac od Kine.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske kazali su za RSE da zvaničnih sastanaka s kineskim investitorima u energetski sektor nije bilo u proteklom periodu.

“Jedino predstavljanje energetskih projekata mogućim ulagačima održano je 6. decembra na sastanku ministra Petra Đokića sa predsjednikom Norveško-bosanskog poslovnog udruženja Janom Moritzom i Eyalom Barazanijem, potpredsjednikom norveške kompanije Emergy”, saopštili su iz nadležnog ministarstva.

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pojašnjava da uz njemački kredit ide i njemačko “know-how” (znanje i iskustvo), pa se ugrađuju Siemensove turbine koje su u Evropi i BiH sveprisutne, a koje se lakše i jeftinije servisiraju.

“Kineska tehnologija nam je manje poznata. Pitanje je i da li je riječ o visokoj ili tehnologiji starije generacije. Kad je nešto novo, ono će, pretpostavljam, raditi. Dugoročno, kad to treba servisirati, postoji šansa da postanemo zavisni od Kineza”, naglasio je Đogo govoreći o tome kakve obaveze dolaze s kineskim novcem.

Zašto je Njemačka sankcionirala RS?

Njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock najavila je sankcije u martu 2022. tokom službene posjete Sarajevu. Projekti su obustavljeni idućeg mjeseca zbog koraka vlasti u Republici Srpskoj na “povratku nadležnosti” s države BiH na entitet RS koji su neustavni.

Dodik je kao član Predsjedništva BiH u septembru 2022. uložio veto na davanje agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH Thomasu Fitschenu zbog obustave projekata i rezolucije Bundestaga. Veto nije potvrdila Narodna skupština Republike Srpske.

Dodik i stranke iz Republike Srpske ne priznaju ni Nijemca Christiana Schmidta za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Takođe, protivio se i dolasku njemačkih vojnika u okviru misije EUFOR Althea i usporedio ih je s “nacističkom vojskom”.

Nova vlada Njemačke pozvala je u decembru 2021. godine EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku, no za to nije bilo konsenzusa zemalja članica.

(RSE Foto:Ilustracija/Agencije) 

Komentar