Grad Trebinje
Zdravlje

“Što manje pijete, to je sigurnije” Da li znate koji alkohol najmanje šteti našem organizmu

Gastroenterolozi smatraju ne postoji nešto poput “zdravog” alkohola, ali odabir s njihovog popisa sigurnijih pića može vam pomoći da nanesete najmanju moguću štetu svom organizmu.

Alkohol je često glavo obilježje proslava i društvenih okupljanja, zahvaljujući svojoj sposobnosti da opusti razgovori, barem na trenutak, i pobudi vedro raspoloženje.

U januaru 2023. Svjetska zdravstvena organizacija izdala je izjavu u kojoj je naglasila da ne postoji sigurna razina konzumiranja alkohola.

– Ne možemo govoriti o takozvanoj sigurnoj razini upotrebe alkohola. Nije važno koliko pijete – rizik za zdravlje onoga ko pije počinje od prve kapi bilo kojeg alkoholnog pića. Jedino što sa sigurnošću možemo reći je da što više pijete, to je štetnije – ili, drugim riječima, što manje pijete, to je sigurnije – izjavili su.

Međutim, s obzirom na to da je alkohol ukorijenjen u tradiciji mnogih kultura i da povijest pokazuje da vjerojatno neće nestati, jedino je praktično razmotriti koji bi alkohol mogao biti najzdraviji.

Omar Musa, gastroenterolog i hepatolog na klinici Majo, ističe da je alkohol, bez obzira na njegov oblik. Bilo da se radi o 10 krigli piva, 5 čaša vina ili dvije žestice, piše Helti.

Iako niti jedan oblik alkohola nije doista “zdrav” u klasičnom smislu, dr. Musa i neki kolege doktori za jetru sugerišu da, bez obzira jeste li ljubitelj vina, piva ili koktela, određene vrste alkohola mogu predstavljati manji rizik za vaše zdravlje ako se konzumiraju umjereno.

Najzdravije vino

Crveno vino često se smatra najzdravijim alkoholnim pićem, uglavnom zbog svojih antioksidativnih obilježja. Umjerena konzumacija crnog vina povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti jer antioksidansi iz crvenog grožđa, poput resveratrola, mogu pomoći u očuvanju krvnih žila u vašem srcu.

Međutim, upozorava Nanci Reu, hematologinja sa Univerziteta Raš, bitno je ovom izboru pristupiti svjesno i oprezno.

– Postoje mnoge studije koje pokazuju da bilo koji alkohol bilo koje vrste može povećati komplikacije povezane s jetrom – napominje dr. Rau.

Ona dodaje da bi antioksidansi u crnom vinu mogli pozitivno uticati na zdravlje jetre za one sa zdravom jetrom, ali naglašava: “Umjerenost je vrlo važna. I dalje se morate pridržavati preporuka CDC-a za sigurnu konzumaciju alkohola.”

Kada birate crno vino, odabir suve sorte može biti dobra strategija budući da “suvo” znači manje slatko vino na ljestvici. To znači da unosite manje šećera i manje kalorija, što je bolje za vaš šećer u krvi, kvalitetan san, kožu i više.

FOTO: MARKO POPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MARKO POPOVIĆ/RINGIER

Najzdravije pivo

Svijetlo pivo moglo bi biti privlačna opcija ako pazite na unos kalorija, ali ipak želite uživati ​​u pivu. Majk Sevila, doktor porodične medicine, napominje: “U opštom smislu, zdravija piva su ona klasifikovana kao svijetla piva, koja imaju niži udio kalorija i alkohola.”

Tipično, svijetla piva sadrže oko 4 do 5 odsto alkohola po volumenu. Iako imaju manje kalorija, odgovorno uživanje u pivu ključno je – više porcija može nadoknaditi kalorijsku prednost, a da ne spominjemo uticaj na spoznaju, prosuđivanje, kvalitetu sna i još mnogo toga.

Najzdravije žestoko piće

Kad su u pitanju alkoholna pića kao što su votka, džin, rum i tekila, dr. Sevila predlaže da su ova bistra pića dobar izbor za one koji vode računa o svom unosu kalorija i ugljeni hifrata. U svom čistom obliku, ova žestoka pića ne sadrže ugljene hidrate i inače su nižekalorična od ostalih vrsta alkoholnih pića. To ih čini boljom opcijom za one koji žele uživati ​​u piću bez pretrpavanja kalorijama.

Međutim, ključni čimbenik koji treba uzeti u obzir kod žestokih pića su sokovi i sirupi, s kojima ih miješate jer mogu biti krcati kalorijama.

srpskainfo.com

Komentar