Grad Trebinje
Republika Srpska

Strah od turiste

Njemački turista koji se, nekim slučajem, predstavlja kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, valjda u pauzi obilaska prirodnih ljepota ove zemlje, prije neki dan nametnuo je tri odluke, koje se tiču načina finansiranja izbora i zajedničkih institucija BiH.

Nekim čudom ili neobičnim spletom okolnosti, „potrefilo“ se i to da je samo dan nakon što je turista nametnuo navedena pravila Predsjedništvo BiH usvojilo budžet kojim se obezbjeđuje finansiranje predstojećih opštih izbora, i to, gle čuda, baš u iznosu koji je njemački gost odredio u svojim odlukama.

„Od turiste, postao sam ekspert za BiH“, izjavio je Kristijan Šmit, nakon što je za manje od godinu dana, otkako je u fotelji šefa OHR zamijenio Valentina Incka, zabilježio već petu „recku“ nametnutih odluka, koje se, zahvaljujući bonskim ovlaštenjima, ovdje tretiraju kao sveto slovo. Njegov je prethodnik, vrijedi se podsjetiti, u zadnjih sedam godina svog mandata famozna ovlaštenja koristio samo jednom.

U ovome što Šmit radi, sada bez ikakve šale, neskriveno čuči ogromna opasnost za budućnost Republike Srpske. Najgore od svega je što se na njegovom putu, koji je ranije utabao Pedi Ešdaun, ne nalazi ništa što ga može spriječiti da se ponaša kao kolonijalni upravnik. To što je njegov mandat na čelu OHR, najblaže rečeno, sporan, jer ga u Savjetu bezbjednosti UN nisu potvrdile dvije stalne članice, Rusija i Kina, slaba je utjeha u situaciji kada „turista“ nameće odluke, a domaće institucije ih moraju poštivati.

Alternativa bi, recimo, mogla da bude u tome da su vlasti Republike Srpske, umjesto „strateškog povlačenja“, čvrsto ostale pri prošlogodišnjoj odluci da se krene u povratak oduzetih dejtonskih nadležnosti. Umjesto toga, odlučeno je da se pitanje vraćanja nadležnosti u oblasti odbrane, bezbjednosti, pravosuđa, prolongira za novih šest mjeseci.

Praktično, time je „turisti“ pokazano da ga se mnogi, koji ga tobože napadaju, panično plaše. A sila boga ne moli.

Boris Knežević/srpskainfo.com

Komentar