Grad Trebinje
Republika Srpska

Štrajk zakočio 1.475 sudskih naredbi u Banjaluci

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka od početka štrajka radnika u pravosuđu 28. februara održano je pet od ukupno 61 zakazanog ročišta i nije postupljeno po 1.475 sudskih naredbi, potvrđeno je za CAPITAL.

„U svim kategorijama postupaka je prolongirano postupanje osim u predmetima u kojima postoji prijedlog za određivanje privremene mjere i mjere obezbjeđenja, te predmetima u stečaju u kojima se održavaju samo ispitna i izvještajna ročišta“, navodi se u odgovoru ovog suda na naša pitanja.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka, kaže se dalje, od 28. februara obavljaju se poslovi prijema i skeniranje pošte, održavaju ročišta povodom privremenih mjera i sudskih mjera obezbjeđenja, te poslovi fizičkog obezbjeđenja objekta.

„U predmetima u kojima su zakazana ročišta, ukoliko se ne radi o predmetu za koji je utvrđen minimum procesa rada, ročišta se ne održavaju, a otprema pošte se ne vrši. Stranke će bez odlaganja, po prestanku razloga zbog kojih se ročište ne može održati i otprema pošte izvršiti, biti obaviještene pismenim putem o terminu održavanja novog ročišta, odnosno biće im upućena pošta iz suda“, preciziraju iz suda.

Pored toga, iz suda naglašavaju da se bilo koji predmet u kojem se utvrdi da bi zbog prekida rada mogao biti ugroženo život i zdravlje ljudi ili nanesena šteta velikih razmjera, uzima u rad i po istom se bez odlaganja postupa.

„Svi poslovi od značaja za funkcionisanje sistema bezbjednosti Republike Srpske, u skladu sa Zakonom o štrajku, rade se bez odlaganja“, ističu iz suda.

Kada je riječ o ostalim Okružnim privrednim sudovima, iz OPS Doboj i OPS Bijeljina dobili smo odgovor da se u tim sudovima ne odvija štrajk, a iz OPS Istočno Sarajevo da nije bilo prolongiranja sudskih postupaka i donošenja odluka zbog štrajka radnika.

Podsjećamo, radnici u pravosuđu Srpske stupili su u generalni štrajk 28. februara.

Oni od Ministarstva pravde RS i nadležnih institucija zahtijevaju da im se povećaju plate zbog rasta obima posla i prestane sa diskriminacijom zaposlenih u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža.

Prema posljednjim informacijama u štrajku su bile 34 pravosudne institucije.

(Capital) 

Komentar