Grad Trebinje
Hercegovina

Štrajkači najavili blokadu magistralnog puta prema Trebinju

Predsjednik Štrajkačkog odbora Dragomir Drakul rekao je da će, ukoliko ne budu ispunjeni zahtjevi, a to su isplata zaostalih plata, smjena menadžmenta i rješavanje trajnog finansiranja, radnici u petak, 2. juna, na Tjentištu blokirati magistralni put prema Trebinju.

– Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović i narodni poslanici Nenad Lalović i Ognjen Bodiroga podržali su radnike Nacionalnog parka “Sutjeska” koji već 80 dana štrajkuju, te dogovorili da od nadležnog ministarstva bude zatraženo hitno formiranje radne grupe koja bi pronašla način da se ispuni minimum zahtjeva i odblokira proces rada.

Vukadinović je nakon sastanka sa radnicima u kancelariji Nacionalnog parka u Foči rekao da su se odazvali pozivu Štrajkačkog odbora i da su podržali radnike u borbi za ostvarivanje njihovih prava.

On je istakao da radnici žive u teškim uslovima i da trenutno nisu zdravstveno osigurani.

“Na sastanku je zaključeno da resorno ministarstvo što hitnije oformi komisiju koja će doći u Nacionalni park i probati da usaglasi stavove sa radnicima, da se dogovori koji su minimalni uslovi koje radnici traže, a da zauzvrat odblokiraju proces rada”, rekao je Vukadinović.

On je konststovao da su u ovakvoj situaciji svi gubitnici, jer je počela turistička sezona, a rezervacije se otkazuju, te da je neophodno iznaći rješenje za trajno finansiranje Nacionalnog parka “Sutjeska”.

Prema njegovim riječima, jedan od prijedloga sa ovog sastanka je da se uvede ekološka taksa pri registraciji motornih vozila za finansiranje nacionalnih parkova u Republici Srpskoj i BiH.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nenad Lalović izrazio je razumijevanje za probleme radnika i istakao da im daju podršku, te da će od nadležnih insistirati na trajnom rješenju finansiranja parka.

Poslanik Ognjen Bodiroga rekao je da su pokazali jedinstvo i da se on stavio radnicima na raspolaganje.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Dragomir Drakul rekao je da će, ukoliko ne budu ispunjeni zahtjevi, a to su isplata zaostalih plata, smjena menadžmenta i rješavanje trajnog finansiranja, radnici u petak, 2. juna, na Tjentištu blokirati magistralni put prema Trebinju.

“Podrška opštine i poslanika mnogo nam znači, upoznali smo ih da ovaj skup nije politički. Zadovoljni smo današnjim sastankom”, rekao je Drakul.

Pozivu Štrajkačkog odbora odazvala se i Tatjana Šiforija, član Upravnog odbora Parka.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik izjavio je ranije Srni da ima puno razumijevanje za zahtjeve radnika Nacionalnog parka /NP/ “Sutjeska” i da je uspio da im se posredstvom Кompenzacionog fonda isplati dio dugovanja.

“Nadležne institucije istražuju poslovanje, kako su radnici i zahtijevali. Pokrenuto je i pitanje smjene menadžmenta”, rekao je Vipotnik.

(Srna) 

Komentar