Grad Trebinje
Republika Srpska

Stravično: Novljanin se ušunjao bivšoj supruzi u stan pa je izreštao sa četiri metka

Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Bojana Rašovića (47) iz Herceg Novog zbog teškog i podmuklog ubistva supruge Branke Petrović, saopšteno je Pobjedi iz Višeg suda.

„Više državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv R. B. zbog izvršenja krivičnog djela – teško ubistvo u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija čija će kontrola biti zakazana u zakonskom roku“, precizirano je iz Višeg suda.

Prema navodima optužnice koju potpisuje Armin Selmanović, Rašović se tereti da je 27. juna ove godine, oko 5.55 časova, ušao u stan bivše supruge Branke Petrović i ubio je sa umišljajem na podmukao način i iz niskih i drugih pobuda.

„Optuženi je neopaženo i lukavo ušao u otključani stan Branke Petrović u ranim jutarnjim časovima, misleći da oštećena spava, a kako bi je iznenadio i iz bezobzirne sebičnosti i osjećaja posjedovanja, jer je smatrao da mu kao bivša supruga i dalje pripada i da ne može biti sa drugim muškarcem, iz puške u nju ispalio ukupno četiri hica“, navodi se u optužnici.

Rašović je bivšu suprugu zatekao u spavaćoj sobi pored kreveta kada je u nju ispalio prvo dva metka koja su je podgorila u grudni koš, a potom joj prišao i ispalio još dva hica u glavu.

Od zadobijenih povreda Petrović je odmah preminula.

Sin pokojne Petrović koji je bio u drugoj sobi, pred tužiocem je ispričao da je njgova majka bila osam godina u braku sa optuženim Rašovićem, kao i da su se godinu prije zločina sporazumno razveli.

On je naveo da ga je tog jutra u 5.40 časova iz sna probudio zvuk otvaranja i udara ulaznih vrata.

Ubrzo je čuo majčin glas.

„Čuo sam je kako govori ,,nemoj Bojane“, a potom pucanj iz vatrenog oružja. Odmah sam ustao iz kreveta i zatekao majku kako leži u krvi na podu. Pored balkonskih vrata je stajao Bojan sa puškom u ruci, u koju je stavljao metak. Obratio mi se riječima: ,,I tebe ću ubiti, p…o jedna“, nakon čega je izgovorio ,,neće ona meni da se k…a“. Krenuo je prema meni sa uperenom puškom, a ja sam pobjegao u sobu“, ispričao je sin ubijene Petrović.

Optuženi Rašović je uspio da kroz vrata sobe proturi cijev puške dok ga je sin pokojne Branke molio da ide.

„Opalio je jedan metak a zatim sam čuo kako bježi iz stana“, ispričao je sin ubijene Petrović.

Ovaj svjedok je naveo da je optuženi Rašović poznavao životne navike njegove majke koja se obično budila u 5.30 časova.

Komšija Petrović je potvrdio da je u vrijeme nesreće čuo galamu i udar metala o metal, a zatim i vrisku, nakon čega je kroz prozor vidio Bojana Rašovića kako pretrčava ulicu sa puškom u ruci, koju je ubacio u plavo vozilo i otišao prema Kotoru.

„Popeo sam se na drugi sprat i Brankin sin mi je otvorio vrata. Ugledao sam Branku u klečećem položaju, glavom naslonjenom na krevet. Iz glave i tijela joj je curila krv“, ispričao je komšija.

Tužilac Selmanović u optužnici navodi da se optuženi Rašović duže vrijeme pripremao za ubistvo bivše supruge jer se to naslućuje iz sadržaja pisama koje je napisao bratu i djevojci.

U pismu djevojci Rašović navodi da se neće gledati neko vrijeme, dok bratu daje do znanja da će izvršiti krivično djelo.

„Iz ovih dokaza proizilazi da je optuženi počinio ubistvo sa direktnim umišljajem“, navodi se u optužnici.

Obrazlažući kvalifikaciju teškog ubistva na podmukao način, tužilac Selmanović je temelji na činjenici da je optuženi napao na žrtvu u trenutku kada se tome nije nadala koristeći poznavanje njenih životnih navika – konkretno vrijeme ustajanja.

„Obilježje djela da je zloćin počinio iz niskih pobuda ogleda se u tome što je optuženom smetao žrtvin slobodan izbor partnera i način života, što je ovaj optuženi naveo i u jednom od pisama, ali i onim što je izgovorio nakon što je ispalio smrtonosne hice“, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je predložilo sudu da se Rašoviću produži pritvor jer bi se njegovim puštanjem na slobodu kao počinioca djela koje manifestuje jedan vid najsurovijeg oblika rodno zasnovanog nasilja dovelo do reakcije i uzmemirenja javnosti.

Komentar