Grad Trebinje
Trebinje

Stručna komisija za ljepši izgled Trebinja

U Trebinju je juče održan stručni skup pod nazivom „Grad Trebinje – modelovanje transformacije: između savremene i tradicionalne arhitekture i urbanizma“.

Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje kaže da se na sastanku govorilo o formiranju stalnog stručnog tijela koje bi bilo revident strateških planskih dokumenata, prostorne planske dokumentacije, određenih projekata, ali i manjih intervencija u starom gradskom jezgru i na novim površinama.

„Komisija će se sastojati od eminentnih profesora iz Beograda, arhitekata iz projektnih biroa, izvođača radova i privrednika u našem gradu. Pokušavamo da stanemo u kraj nekim negativnim tendencijama, a nakon formiranja ovog stručnog tijela ćemo se sistemski baviti svim anomalijama kojima smo svjedoci. Neke stvari nije moguće ispraviti, ali ovaj korak je pravrovremen kako se u budućnosti ne bi dešavale anomalije“, objasnio je Furtula.

Prof. dr Vladimir Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu ističe da je cilj doprinos budućem razvoju grada, ali i zadržavanje onih elemenata koji su specifični i važni za Trebinje.

„Predstavnici Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji već dugi niz godina sarađuju sa Gradom Trebinjem, sa zadovoljstvom će dati doprinos u radu ove  komisije. Trebinje postaje atraktivna i važna lokacija za veliki broj investitora koji imaju svoje potrebe, želje i ciljeve u ovom gradu. Zadatak komisije će biti da  kanališe, usmjerava te zahtjeve, da im ne dozvoli da istrčavaju sa ambicijama koje nisu primjerene indetitetu ovog grada. Trebinje treba da bude i dalje pitomo i lijepo, mjesto u kome će se svi osjećati lijepo, ali ne smije ostati začaureno već se razvijati. Zadatak komisije je da to uravnoteži“, kazao je prof. dr Vladimir Đokić.

Prema riječima prof. dr Vladimira Lojanice, dekana Arhitektonskog fakulteta u Beogradu prvo treba rješavati aktuelne probleme, ali i razmišljati o strategijama koje bi predvidjele razvoj Trebinja u širem smislu i na duži period.

„Naravno da postoje i gorući problemi i planovi za budućnost.  Trebinje ima svoju ljepotu koja se ne smije zanemariti pred novim naletima finsijskih interesovanja“, rekao je Lojanica.

Organizator stručnog skupa u kome je učestovovalo 25 stručnjaka iz ove oblasti je Grad Trebinje uz podršku Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Radio Trebinje