Grad Trebinje
Region

Studenti pokrenuli peticiju protiv imenovanja Dragoslava Bokana za člana Savjeta Filološkog fakulteta

Studenti Filološkog fakulteta pokrenuli su peticiju protiv imenovanja Dragoslava Bokana za člana Savjeta ovog fakulteta.

“Smatramo da je odluka vlade da imenuje Dragoslava Bokana skandalozna i da taj čovek ne reflektuje na pravi način vredosti koje je potrebno promovisati medju mladim ljudima”, navodi se u obraćanju studenata redakciji Danasa.

U peticiji se ističe da se studenti ne slažu sa ovom odlukom i da smatraju imperativom da Savjet, kao jedan od najvažnijih organa upravljanja fakultetom, koji ima široka ovlašćenja, mora da okuplja izuzetno posvećene, plemenite i dostojne pojedince koji svojim prethodnim iskustvom, znanjem i vještinama odražavaju širinu nauka i disciplina koja se izučavaju na fakultetu, a koja se prije svega odnose na jezik, književnost i kulturu.

“U prethodnom radu Dragoslava Bokana ne pronalazimo elemente koji bi ga učinili dostojnim da obavlja funkciju člana upravljačke strukture na Filološkom fakultetu. Naprotiv, Dragoslav Bokan je nama, mlađoj javnosti, poznat kao osoba koja sa opskurnih jutjub kanala i televizija sa nacionalnom frekvencijom kao što su TV Happy i Pink, već godinama širi govor mržnje i promoviše netrpeljivost, netoleranciju i nasilje. Prostom pretragom jutjuba, nailazi se na stotine primjera video sadržaja u kojima Dragoslav Bokan vređa pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji (kojih takođe ima među našim studentima), komšije zemalja iz okruženja kao i neistomišljenike političke opcije koju zagovara“, navode studenti.

„Smatramo da osoba koja truje mlade ljude mržnjom i riječnikom kojim dominiraju sramotne lične uvrede, nije etički i moralno podesna da obavlja funkciju u upravljačkoj strukturi fakulteta na kome se izučava lijepa riječ i kulture i književnosti na 37 jezika“, dodaju oni.

Studenti predlažu profesorima Filološkog fakulteta, Nastavno-naučnom veću i Dekanskom kolegijumu da izraze svoje snažno neslaganje sa odlukom Vlade Srbije o imenovanju Dragoslava Bokana i preduzmu mjere iz svoje nadležnosti da se od takve odluke odustane.

Danas

Komentar