Grad Trebinje
Uncategorised

Studenti posjetili SRPSKA STRATIŠTA u Hercegovini: Saradnja filozofskih fakulteta Istočnog Sarajeva i Niša

Grupa od 70 studenata i pet profesora, uglavnom sa departmana za istoriju Filozofskog fakulteta iz Niša, ali i sa drugih studijskih programa, posjetila je jamu Ržani Do i spomen kosturnicu u selu Veličani u Popovom polju.

Studenti su u ovaj dio trebinjskog kraja došli u okviru stručne ekskurzije, koja je zajednički program filozofskih fakulteta iz Istočnog Sarajeva i Niša.

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, Dragan Mastilović, jedan od inicijatora i domaćin studentske posjete istorijskim mjestima stradanja Srba na ovim prostorima, rekao je da je s kolegama sa Filozofskog fakulteta u Nišu došao na ideju o ovakvoj posjeti, znajući da kultura sjećanja kod Srba ima dva velika nedostatka – neznanje i međusobno nepoznavanje.

– Djeca iz Srbije veoma malo znaju o stradanju Srba na prostoru BiH, dok naša djeca nisu upoznata o stradanju našeg naroda u južnoj i istočnoj Srbiji, tako da smo došli na ideju da bolje upoznamo studente naših univerziteta – naveo je Mastilović.

On je precizirao da je to nastavak saradnje koje je počela ovog ljeta, kada je održana ljetna škola istorije u manastiru Prohor Pčinski, u organizaciji Eparhije Vranjske.

FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

– Mislim da se srpski narod na srpskim etničkim prostorima veoma slabo poznaje i ovo je jedan od načina prevazilaženja tih problema i neko kretanje prema nacionalnoj integraciji. Za posjete studenata Srpskoj i Srbiji vjerujemo da će postati tradicionalne – rekao je Mastilović.

Lazar Dimitrijević, student četvrte godine istorije na Filozofskom fakultetu u Nišu, naveo je da ranije nije imao priliku da dođe na brojna srpska stratišta širom Srpske i da je posjeta jami Ržani Do četvrto stratište koje je s kolegama obišao u okviru stručne ekskurzije.

– Ovo je samo dodatni podstrek da radimo na izgradnji jedinstva srpskog naroda. Vrijeme je da nestanu sve podjele u našem narodu, kako bi gradili ljepšu budućnost, u kojoj se ovakve stvari više nikada neće ponoviti – rekao je Lazarević.

Studente i profesore ugostio je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je naveo da je gradska uprava prepoznala važnost inicijative dva fakulteta, zbog čega podrška nije izostala, pa studenti i profesori iz Niša u Trebinju borave ovdje o trošku grada.

– Generacije koje dolaze trebaju da znaju šta se dešavalo nekada ranije, da se uključe i daju svoj doprinos pamćenju. Obično se kaže, ako se nešto ne dokumentuje, kao da se nije ni desilo – istakao je Ćurić.

LJETNA ŠKOLA

Prije posjete srpskim stratištima u okolini Trebinja studenti su posjetili Stari Brod na Drini, Srpsko vojničko spomen groblje – Mali zejtinlik u Sokocu, Sarajevo, Mostar, Žitomislić i Prebilovce.

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, Draga Mastilović, najavio je da je za narednu godinu planirana i organizacija naučnog skupa i ljetne škole istorije u Trebinju, odakle bi učesnici posjećivali važne istorijske lokalitete u regiji.

srpskainfo.com