Grad Trebinje
Republika Srpska

Sve već viđeno osim PRENAGLAŠENE ULOGE Beograda: Analiziramo Programska načela Narodnog fronta

Od ustavnopravne pozicije Republike Srpske unutra BiH, kao crvene linije, do toga da Srbi treba da imaju usaglašenu nacionalnu politiku koja se kreira u Beogradu.

Utom okviru kreću se Programska načela Narodnog fronta, nove političke partije u Srpskoj, čija je predsjednica Jelena Trivić.

Trivićeva je na prvo, od deset programskih načela, stavila upravo Srpsku, njene elemente entitetske državnosti, poput entitetskog glasanja u institucijama BiH, postojanje Doma naroda BiH, odlučivanje konsenzusom u Predsjedništvu BiH.

Na drugom mjestu su vladavina prava i iskorjenjivanje korupcije, počev od one izborne, od izmjena Izbornog zakona BiH.

– Imamo nelegitimnu vlast, to svi znaju. Moramo da imamo poštene izbore i moramo da vratimo ustavno pravo građana da oni odlučuju o tome ko će da ih vodi – objavila je Trivićeva.

“Giljotina propisa”

Slijede profesionalizacija rada javnih RTV servisa na svim nivoima, fiskalna reforma i modernizacija javne uprave, kao ključ konkurentnosti privrede. Trivićeva je obećala „giljotinu propisa“ i smatra da se nižim poreskim stopama može imati širi obuhvat i veći prihodi u budžetu.

Jelena Trivić Narodni Front
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Želimo obrazovanje za 21. vijek. Depolitizaciju obrazovanja. Ono je srozano onda kada je politika ušla u škole. U zdravstvu želimo da podvučemo crtu, da kažemo gdje su milioni i milijarde, ko je to pronevjerio – riječi su Trivićeve.

Najavljuje povezivanje juga i sjevera RS brzom cestom od Bijeljine preko Zvornika i Istočnog Sarajeva, do Trebinja. Potom stavljanje sve tri žitnice – Lijevče, Posavinu i Semberiju u puni kapacitet. Vodne kapacitete je, dodaje Trivićeva, nužno bolje iskoristiti, uz čuvanje životne sredine.

– Društvo koje se na adekvatan način ne oduži borcima, onima koji su dali najvrednije za ovu Republiku, ne treba da postoji – izjavila je predsjednica NF.

Narodni front - Jelena Trivić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Govoreći o evropskim i regionalnim integracijama, dala je punu podršku Otvorenom Balkanu.

– “Da” evropske integracije, “da” regionalne integracije, ali nikako evroatlantske integracije koje uključuju vojno-politički i bezbjednosni aspekt. Smatramo da RS treba da bude izvan bilo kojeg saveza i da po ovom pitanju prati zvaničnu politiku Beograda i naše matice Srbije. Generalno, u svakom pogledu mislim da Srbi trebaju imati jednu usaglašenu nacionalnu politiku koja se kreira u Beogradu – zaključila je Jelena Trivić.

Sumnja u nezavisnost

U cijelom programu, najviše se primjeti upravo prenaglašenost i potenciranje odnosa prema Srbiji, smatra politička analitičarka, Tanja Topić.

Tanja Topić
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ta opredijeljenost nije bila izražena kod Jelene Trivić na prethodnim izborima kada je bila kandidatkinja za predsjednika RS. Ona jeste Republiku Srpsku vidjela unutar BiH, jeste postojao taj pogled ka Beogradu, ali mislim da se sada nalazimo u svojevrsnoj zamci u koju su upali svi domaći politički akteri. Da se gleda put Beograda i da ta politika i politički potezi treba da budu diktirani iz Beograda. To ozbiljno dovodi u sumnju njihovu nezavisnost u samostalnom političkom djelovanju – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Novinar Dragan Maksimović ocjenjuje da program svake stranke na našim prostorima nije ništa drugo do politički pamflet. Kako kaže, u slučaju Narodnog fronta, razlika je samo u tome što je u prvi plan stavljena „usaglašena nacionalna politika koja se kreira u Beogradu“.

– To samo potvrđuje ono o čemu se spekulisalo, da je Narodni front u RS  produžena ruka vlasti u Beogradu i politike koja treba da se kreira u narednim mjesecima. Sa druge strane, borba protiv korupcije, infrastrukturni projekti, poljoprivreda kroz „žitnice Semberije i Lijevča“, samo su politički toponimi kojima se kreira dokument za javnost, bez jasne realizacije. Nikada nismo čuli da se bilo koja politička opcija zalaže za korupciju, uništavanje poljoprivrede ili stagnaciju u infrastrukturnim projektima, tako da je to samo model za ispisivanje stranica dokumenata koji će ostati u ladici – kaže Maksimović za Srpskainfo.

Smatra da je vrijeme da se stranački cenzus na izborima podigne kako bi se konačno iskristalisala politička scena.

Dragan Maksimović
FOTO: BA N1 INFO/SCREENSHOT

– Svi programski ciljevi koji su predstavljeni bili su na raspolaganju tim istim političarima u strankama koje su napustili, tako da svako razbijanje i razvodnjavanje opozicije samo ide na ruku vladajućoj koaliciji u RS – zaključuje Maksimović.

Prepisivanje

Istovremeno, u bivšoj partiji Jelene Trivić – PDP, pronašli su brojne dijelove programa njene nove stranke za koje kažu da su prepisani iz programa i zaključaka PDP. Kao prvo, to je dio koji se odnosi na očuvanje ustavne pozicije Srpske i mehanizama zaštite vitalnog entitetskog i nacionalnog interesa u Sarajevu. To je bio zaključak Predsjedništva PDP od 15. novembra 2021.

Dalje, prva tačka u Programu obnove Republike Srpske PDP-a posvećena je borbi protiv kriminala i korupcije, a potom i izmjena Izbornog zakona BiH.

– Kada su Branislav Borenović i Mira Pekić ušli u Predstavnički dom BiH 2018. ispred njih je stajala tabla sa zahtjevima, od kojih je prvi bio izmjena Izbornog zakona. Među tim zahtjevima je bio i onaj koji se tiče nepristrasnih javnih medija – kažu u PDP.

Predsjedništvo PDP
FOTO: PDP

Slično je i sa fiskalnom reformom, koju je Trivićeva prepisala takođe iz Programa obnove. Kada je riječ o „obrazovanju za 21. vijek“, u PDP podsjećaju da je Borenović 13. maja, nakon sjednice GO PDP, iznio u javnost zaključke o mjerama koje će predložiti Vladi RS, a jedna od mjera je bila upravo depolitizacija obrazovnih ustanova.

– Trivićeva je navela i reforme u zdravstvu kao svoj programski cilj, što je u PDP-ovom programu jedna od najdetaljnije razrađenih tačaka – tvrde u PDP.

Čak su pronašli identičnu izjavu Draška Stanivukovića, kada je pobijedio za gradonačelnika Banjaluke, i Jelene Trivić na Skupštini NF: „Na političkoj sceni više ništa neće biti isto“.

“SPECIJALNA ANTITERORISTIČKA JEDINICA”

Zanimljive su riječi kojima je Trivićeva branila one koji su joj prišli iz drugih stranaka, među kojima su i tri narodna poslanika – Željko Dubravac (DNS), Radislav Dončić (PDP) i Aleksandar Trninić (SDS).

– Oni nisu dobili nikakvu sinekuru i benefite zbog toga što su iz rezervnog sastava prešli u specijalnu antiterorističku jedinicu kakav je Narodni front, u smislu borbe protiv režima. Iskreno, ja sam bila u SDS, pa u PDP i sada pravim svoju stranku. Šta je u tome sporno? U prošlom sazivu 29 narodnih poslanika je promijenilo dres i nije se digla ovolika frka kao kada su se tri narodna poslanika pridružila Jeleni Trivić. Ali, to samo govori o našem značaju i drago mi je da se digla ovolika drama oko toga – izjavila je Jelena Trivić.

Pratite nas i putem Vibera

Komentar