Grad Trebinje
Republika Srpska

Svi osnovci u Banjaluci od septembra dobijaju besplatne udžbenike

Imajući u vidu da porodica predstavlja žilu kucavicu svakog društva, Grad Banjaluka se pridružio obilježavanju Međunarodnog dana porodice, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković čestitao je Dan porodice, rekavši da ga raduje što baš na ovaj dan sa sigurnošću može da poruči da će, sa početkom nove školske godine, biti obezbjeđeni besplatni udžbenici za sve osnovce.

“Sve što zajedno radimo, radimo da bi sva djeca imala sigurnu budućnost i bolju sadašnjost, a upravo ovakvi događaji su jedan od najljepših dijelova obavljanja posla gradonačelnika”, rekao je Stanivuković, te dodao da će njegov rad biti usmjeren na stvaranje boljih uslova za život naših porodica.

On je juče prisustvovao manifestaciji koju je u Parku “Petar Kočić“ priredila Fondacija za porodicu u saradnji sa Servis centrom “Dajte nam šansu-Zvjezdice“.

“Koliko god bili različiti, prava treba da budu jednaka za sve, a danas će ovi mališani simbolično potpisati Deklaraciju ljubavi i mislim da će ovo biti najiskrenija deklaracija ikada”, kazao je gradonačelnik.

Apelujući na važnost porodice za svako društvo, gradonačelnik je rekao da će osim besplatnih udžbenika za osnovce, Grad Banjaluka graditi nove vrtiće, škole, parkove, dvorane, kako bi u svim naseljima naši mališani dobili najbolje uslove odrastanja i kako bi imali mogućnost da u svom naselju biraju kojim sportom žele da se bave.

“Otvaraćemo nova radna mjesta, insistirati na poštovanju prava radnika, porodilja, roditelja i djece i svega onoga što će jačati ulogu porodice”, istakao je on, te dodao da čuvamo i njegujemo naše porodice, jer moramo biti svjesni da je veza sa porodicom neraskidiva.

Iz Gradske uprave su dodali da je u sklopu ove manifestacije postavljen edukativno-inkluzivno-kreativni kutak, u kojem su organizovane različite radionice, a mališani su potpisalai i Deklaraciju ljubavi “Svi smo mi porodica“ s ciljem da se ukaže na skup različitih porodica čini jednu veliku porodicu.

Ovom deklaracijom predloženo je da uvođenje “Tihih sati“ u tržnim centarima kako bi jednom sedmično djeca sa smetnjama u razvoju mogla nesmetano da posjete ove objekte.

Predstavnica Servis centra “Dajte nam šansu-Zvjezdice“, Željka Perišić-Ninković istakla je da je ovogodišnje obilježavanje zbog epidemiološke situacije nešto skromnije, ali da je posebno značajno izdvojiti da je Servis centar potpisao Memorandum o saradnji sa Fondacijom za porodicu.

“Ovim Memorandumom zapravo radimo na ideji da se sve porodice udruže, kako bi gradili društvo u kojem će djeca od malih nogu razvijati senzibilitet prema prihvatanju različitosti”, poručila je Željka Perišić-Ninković.