Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Svjetlost badnjaka sa Trga slobode obasjala Trebinje (FOTO)

Na Trgu slobode večeras je obavljeno tradicionalno nalaganje badnjaka, koje je okupilo veliki broj građana i djece koji su uz pjesmu najavili najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

Otac Nikola Janković poželio je vjernicima sretno Badnje veče, sutrašnji Božić i sve dane nakon najradosnijeg praznika.

„Sadržaj našega života treba da bude zajedništvo. Svaki čovjek prolazi kroz različite zajednice, a najvažnija je ona između Boga i čovjeka. Svako od nas će pred Bogom ljubavi biti odgovoran za to šta izabira, kakvo zajedništvo. U našim zajednicama prijateljskim, kumovskim, roditeljskim, supružanskim i komšijskim treba da bude jedinstveni pozdrav ‘Hristos je među nama – Jeste i biće’, zato i u ovoj noći govorimo da se Hristos rađa i da je među nama. To je naš pogled u prošlost, sadašnjost i budućnost. Zato je najvažnije da naše srce bude obasjano Hristovom svjetlošću, onda će u njemu biti mir i radost. U ime našeg episkopa zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, u ime bratstva našeg Sabornog hrama, naše Crkvene opštine sve vas pozdravljam i pozivam da, kao što smo večeras krenuli litijom da osveštamo ulice našeg divnog grada, da tako ujutru dođemo na Svetu liturgiju i da se pričestimo, da se nahranimo našim živim Bogom. Mir Božiji, Hristos se rodi!“, poručio je otac Janković.

Nalaganje badnjaka.jpg (314 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić čestitao je okupljenim građanima Badnje veče i sutra Božić, navodeći da svjetlost badnjaka treba da zagrije naša srca, probudi ljubav, vjeru i nadu u svakome od nas.

„I ove večeri na Trgu slobode, okupilo nas je svjetlo badnjaka, koje simbolično najavljuje najradosniji hrišćanski praznik – Božić. Naša pravoslavna vjera nije samo dio naše istorije, ona nas pokreće, daje nam snagu da se suočimo sa izazovima i podsjeća da ljubav i nada mogu prevladati sve. Zajedno kao porodica, prijatelji i sugrađani mi smo snažniji. Večeras ne mogu da ne osjetim toplinu, ne samo od plamena badnjaka, već od ljubavi koju Božić nosi sa sobom. Neka ova Badnja noć donese mir u vaše domove, toplinu u vaša srca i neka vas sve obasja svjetlost radosti i sreće”, rekao je Ćurić.

Po završetku nalaganja badnjaka, upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program na kome su nastupili članovi Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“.

Nalaganje badnjaka 1.jpg (357 KB)

Nalaganju badnjaka prethodila je večernja služba u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg.

Badnjaci su tradicionalno nalagani i kod crkve Svete Petke u Mostaćima, kod crkve Svetog Arhangela Gavrila u Hrupjelima, u naseljima Tini i Gorica, na Crkvini, u Gradu sunca, te u brojnim trebinjskim selima.

Njegovo preosveštenstvo, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služiće svetu arhijerejsku liturgiju sutra, na praznik rođenja Bogomladenca, u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, od šest časova.

Na najradosniji hrišćanski praznik, u trebinjskom Sabornom hramu svete liturgije biće služene u ponoć i u šest časova. Praznično jutrenje je u 5 časova, a praznično večernje biće služeno u 18 časova.

IMG-9b78ca8fab6c1cd23147119afdd2a877-V.jpg (341 KB)

Radio Trebinje

Pratite nas i putem Vibera

Komentar