Grad Trebinje
Republika Srpska

TAČNO U PODNE ZAVRTIĆE SE KUGLICA Dan „D“ za SNSD i PDP, danas žrijebanje za petog delegata u Domu naroda BiH

Danas će se, tačno u podne, održati žrijebanje u Centralnoj komisiji BiH za srpskog delegata u Domu naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izbor delegata u Klubu Srba u Domu naroda BiH održava se nakon što je Sud BiH odbio žalbu SNSD na odluku CIK BiH koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP za Dom naroda BiH.

Žrijebanje se, po ustaljenoj praksi, održava u prostorijama CIK između dvije kandidatske liste koje imaju identičan broj osvojenih glasova, 12. Kako su iz CIK najavili postupak je otvoren za javnost i obaviće ga službenik Sekretarijata Komisije.

Podsjećamo, za četvrtog delegata u Klubu Srba iz SNSD imenovana je Snježana Bursać – Novaković, dok je PDP tvrdio da je njihov listić ispravan i da je opozicija trebalo da dobije drugog delegata i to Nenada Vukovića.

Naime, sadašnji raspored snaga je da SNSD ima četiri od pet srpskih delegata izabranih u NS RS, što im daje mogućnost da vladaju jer tim mehanizmom mogu da blokiraju u Domu naroda sve što procijene da nije u skladu s njihovim interesom.

Pa tako i da blokiraju smjenu svojih i koalicionih ministara ili kompletnog Savjeta ministara BiH.

Ukoliko bi opozicija uz Želimira Neškovića iz SDS dobila još jednog delegata i SNSD pao na njih tri u Klubu Srba, ne bi imali tu mogućnost.

– Sticajem okolnosti nama je bio oduzet taj glas i sav ovaj period to je trajalo pred pravosudnim institucijama i sada smo evo došli do tog žrijeba. Prilično smo ravnodušni, čekamo da se to desi, ako budemo izvučeno biće nam drago, a ako lista PDP ne bude izvučena prihvatićemo da je takva sreća i to je to – izjavio je Nenead Vuković, generalni sekretar PDP za N1.

Nenad Vuković u CIK
FOTO: PDP

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da niko iz ove partije neće prisustvovati žrijebanju, jer vjeruju da ono namješteno u korist PDP.

Isto tako, vlada velika panika uoči žrijebanja iz vladajuće partije – SNSD budući da bi, ukoliko bude izvučen PDP, moglo doći do prekompozicije aktualne vlasti na nivou BiH.

To je i najavio Vuković koji je rekao da ukoliko PDP bude izvučen da će ova partija ići u rušenje vlasti u Sarajevu, jer je ovo najgori saziv Savjeta ministara od nastanka BiH.

Međutim, politički analitičari ocjenjuju da se ništa ne bi dobilo ukoliko bi se išlo u prekompoziciju vlasti u Sarajevu u pola mandata.

– Ostaće jedan prazan prostor nečinjenja, tapkanja u svađama, uzajamnog optuživanja posredstvom medija, a država i građani i dalje u talačkom odnosu. Čuli smo obrazloženje iz PDP da će smijeniti ovaj Savjet ministara BiH, jer ne radi. I to je tačno, ali sta onda – upitala je Topićeva za Srpskainfo.

Smatra da formiranje nove vlasti sa novim koalicionim partnerima, takođe, neće promijeniti situaciju jer na nivou Srpske ostaje ista vlast.

Žrijebanje u NS RS

Istovremeno, postavlja se i pitanje da li je današnje žrijebanje trebalo biti održano u Narodnoj skupštini RS gdje se i biraju delegati za Dom naroda BiH.

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Vlade Simović izjavio je da se izbor srpskih delegata u Dom naroda BiH provodi posredno, glasanjem u Narodnoj skupštini Srpske, a da je cilj svih ostalih aktivnosti destabilizacija državne zajednice BiH.

– Sve ostale aktivnosti imaju za cilj destabilizaciju državne zajednice BiH i trajni ostanak inostranih aktera koji cezaristički vladaju, zavađajući nas i onemogućavajući demokratsku konsolidaciju i napredak svih građana u BiH – izjavio je Simović Srni.

Komentar