Grad Trebinje
Video Trebinje

Tamindžija: Krizni štabovi da uključe organizacije u rješavanje problema (Video)

Predsjednik Centra za koordinaciju i podršku lica sa invaliditetom istočne Hercegovine Branimir Tamindžija pozvao je krizne štabove da uključe organizacije lica sa invaliditetom na lokalnim nivoima u rješavanje problematike ove populacije tokom epidemije virusa korona.

“Mjere ograničenja širenja virusa korona, kao što su socijalna distanca i samoizolacija mogu biti neizvodive za one koji se oslanjaju na podršku drugih da jedu, da se obuku i okupaju. Mnoge osobe sa invaliditetom zavise od usluga koje su trenutno obustavljene i možda nemaju dovoljno novca da naprave zalihe hrane i lijekova ili priušte dodatne troškove isporuke na kućnu adresu”, naveo je Tamindžija.

On je na konferenciji za novinare u Trebinju naveo da oboljele osobe nisu mogle da odu na ljekarske preglede ili da podignu lijekove koje moraju redovno da piju.

Tamindžija je istakao da je Centar za koordinaciju i podršku lica sa invaliditetom istočne Hercegovine smatrao da je trebalo da ova kategorija stanovništva bude uključena u kreiranje mjera.

“Zbog toga što smo ugrožena populacija, mi smo izostavljeni iz cijele priče, što donekle razumijemo, ali telefonske konsultacije smo morali imati sa kriznim štabovima. Nažalost, to nismo imali”, rekao je Tamindžija.

On je dodao da su se trudili da neposredno daju sugestije i utiču da lica sa invaliditetom i njihove porodice dobiju podršku blagovremeno i na potreban način.

“Zato su udruženja oboljelih veoma bitna da kroz telefonske pozive, odgovore na SMS ili mejlove, veoma pažljivo analiziraju molbu ili pitanje i da pravovremeno daju odgovor da bi pacijent imao siguran izbor u rješavanju svog problema”, naveo je Tamindžija.

On je naglasio da je u borbi protiv epidemije ključno da informacije o tome kako spriječiti i obuzdati virus korona budu dostupne svima, na svim jezicima.

“Ovdje mislim na gestovne tumače i dostavljanje informacija za slijepe i slabovide osobe. Države imaju veću odgovornost prema ovoj grupi stanovništva i kampanje obavještavanja javnosti i širenja informacija moraju da budu dostupne javnosti i na znakovnom jeziku, kao i u pristupačnim oblicima i formatima koji obuhvataju digitalnu tehnologiju, titlovanje i slično”, rekao je Tamindžija.

Lice sa invaliditetom Milica Ijačić istakla je da je, kada je riječ o Centru za koordinaciju i podršku lica sa invaliditetom u istočnoj Hercegovini i svim udruženjima, u narednom periodu potrebno da se napravi baza podataka lica sa invaliditetom, o njihovim potrebama i zahtjevima prema institucijama.

“Potrebno je na području grada Trebinja uraditi akcioni plan iz oblasti invalidnosti i plan za sistem zapošljavanja u Trebinju i istočnoj Hercegovini”, rekla je Ijačićeva i dodala da će pokušati da to uvrste u plan Centra za koordinaciju i podršku lica sa invaliditetom u istočnoj Hercegovini.

Ovaj centar okuplja 14 udruženja i oko 2.500 oboljelih.

Međunarodni dan lica sa invaliditetom – 3. decembar, obilježava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje tog dana s ciljem da se unaprijedi i omogući licima sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

SRNA