Grad Trebinje
Republika Srpska

Vladika Grigorije objasnio treba li nositi crninu posle smrti bliske osobe!?

Naime, on se vjernicima obraća na malo drugačiji način

Mnogi nisu sigurni koliko dugo bi trebalo da nose crninu nakon sahrane.

Vladika Grigorije je jednom prilikom razriješio tu dilemu.

Naime, on se vjernicima obraća na malo drugačiji način, putem društvenih mreža, što je u doba tehnologije naišlo na pozitivne reakcije.

Šta je rekao o nošenju crnine?

Naše starije generacije, kao i oni koji su konzervativniji, vjeruju da bi crnina trebalo da se nosi najmanje 40 dana, pa čak i do jedne godine, nakon smrti bliske osobe. Međutim, mlađe generacije nerijetko ovaj običaj više uopšte ne uzimaju u obzir, jer imaju drugačija uvjerenja.

“Da li treba nositi crninu nakon smrti bliske osobe?! Na ovo pitanje najradije bih odgovorio potpitanjem: Da li je crnina uistinu potvrda da žalimo i tugujemo za nekim?! Proces tugovanja odvija se u nama i za to nam nije neophodan nikakav spoljašni dokaz”, objasnio je vladika.

On je naglasio da crnina u najvećem broju slučajeva stavlja do znanja ljudima oko nas da smo izgubili nekog bliskog, kako bi se oni obazrivo i s uvažavanjem odnosili prema našem bolu.

“U praksi, nerijetko se dešava upravo suprotno: u tim danima koji su vrlo teški i izazovni za ožalošćene, crnina privlači tuđu pažnju i to u trenutku kada smo najosjetljiviji i kada su nam ljubopitljivi i sažaljivi pogledi drugih najmanje potrebni” upozorio je Vladika Grigorije, pa dodao:

“Ne bi trebalo da se nakon smrti bližnjih oblačimo u crno samo zato što to neko od nas očekuje. Ovo je najmanje smislen od svih mogućih razloga kojih možete da se sjetite.” bio je više nego jasan.

Sa druge strane, on smatra da ako neko želi i ima potrebu da nosi crninu, to je sasvim u redu da uradi.

“Ali to što neko drugi neće obući crninu ne znači da je taj neko manje volio i poštovao svoje bližnje, ili da su mu manje značili”, rekao je episkop diseldorfski.

espreso

Komentar