Grad Trebinje
Trebinje

Trebinjac Marko Paovica sjajan i na triatlonu

Međunarodni sprint triatlon Kup ”Kulin Ban 2021” tradicionalno je održan proteklog vikenda na Boračkom jezeru. Na sportskoj manifestaciji učestvovalo je 100 takmičara, a među njima je bio, sada već poznati sportski aktivista i rekreativac, Trebinjac Marko Paovica.

Marko se poslednjih 10 godina bavi sportom, a okušao se u raznim disciplinama. Kako kaže u želji za zdravijim život počeo je da se bavi brzim hodanjem, a onda su se discipline lagano nadopunjavale.

Počeo sam sa brzim hodom, pa je uslijedilo planinarenje, trčanje, vožnja bicikla, prošle godine plivanje i iz svih ovih aktivnosti rodila se moja želja da se okušam u triatlonu. Krenuo sam sa prijateljem Milošem Bodirogom, koji je jedan od najboljih brdsko biciklističkih trkača u BiH, a pridružilo nam se još par entuzijasta”, počinje Marko priču za Padrino radio.

U triatlonu se kombinuju sve tri discipline. Start je plivanje, potom se vozi bicikl i na kraju slijedi trka. Marku je ovogodišnji triatlon zvanično prvo učešće, a ostvario je zapažen rezultat i u Trebinje se vratio pun pozitivnih utisaka.

“Utisci su prelijepi, divno druženje nas nekoliko entuzijasta, iskustvo je bilo i cijelo  putovanje. Boračko jezero je zaista lijepo mjesto, prvi put sam ga posjetio, oduševila me je priroda. Prilikom trke pliva se u jezeru, bicikl se vozi kanjonom Neretve, potom trka oko jezera, a cijela organizacija triatlona je bila fenomenalna”, kazao je Marko.

Kako kaže, kada se prijavio nije razmišljao o rezultatu, ali kada je vidio svoj plasman već razmišlja o pripremama za sledeću godinu.

“Prezadovoljan sam rezultatom. Bilo je oko stotinu učesnika, a ja sam u generalnom plasmanu bio 30. što smatram da je jako dobro za rekreativca jer ovo je ipak međunarodno takmičenje, pa su učesnici bili najbolji takmičari iz Srbije, Hrvatske i iz BiH”, rekao je mladi Trebinjac.

Ne poriče da je neophodna posebna priprema za učešće na ovakvom takmičenju, ali s obzirom na njegovo dugogodišnje bavljenje sportom, ova distanca koja se zahtijevala prilikom triatlona nije mu predstavljala problem.

“Postoje različite distance u triatlonu, jedna od najkraćih jeste ova sprint triatlon na kojoj smo mi učestvovali, gdje se prvo 750m pliva, zatim se u najkraćem roku prelazi na vožnju bicikla jer se i vrijeme mjenjanja discipline uračunava u završni rezultat tako da je na nama da se potrudimo da se prebacujemo iz discipline u disciplinu u najkraćem mogućem roku. Bicikl se vozi 20 kilometara, a ova trka spada u jednu od najtežih sprint triatlon trka jer je veliki uspon prilikom vožnje bicikla, ali i trčanja. Na kraju se trči 5 kilometara. S obzirom da sam ja htio da postavim neki svoj rekord i da vidim svoje mogućnosti, izvukao sam maksimum iz sebe i bilo je prilično naporno”, istakao je Paovica.

Marko ne planira da se zaustavi i već je sebi zacrtao sljedeći cilj, a to je da pokuša savladati dužu triatlon varijantu distanci.

“Ako se moj trening nastavi ovim tempom, imam želju da probam dužu triatlon  varijantu distanci. Postoji olimpijska varijanta koja je duplo duža od ove na kojoj sam sada učestvovao, a potom slijede one najduže koje su i opštepoznate, a to su Ironman varijante triatlona koje su ekstremno duge i naporne. Tu se podrazumijeva plivanje od 2 kilometra, 90 kilometara bicikla, a na kraju se trči polumaraton. To mi stoji kao želja i cilj za sledeći period koji želim da ostvarim”, poručio je Marko.

Svojim  sportskim aktivnostima ima za cilj da promoviše sport, da pokaže da se organizacijom vremena može postići kvalitetna briga o zdravlju i poručuje svim ljudima da se zdravlje može sačuvati i poboljšati ukoliko se okrenemo sportu.

Svetlana Grbić

HP, septembar 2021.