Grad Trebinje
Trebinje

Trebinje dobija CENTAR ZA OBUKU IZ PROTIVPOŽARNE ZAŠTITE, dogovorena podrška Srbije

Osnivanje centra za obuku iz protivpožarne zaštite na području Trebinja i modeliteti pomoći Republike Srbije službama zaštite i spasavanja u Srpskoj  – teme su sastanka gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i predstavnika Republičke uprave civilne zaštite sa delegacijom Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji je danas održan u Gradskoj upravi.

Poručeno je da za ovaj projekat – kroz saradnju, razmjenu iskustava i doniranje opreme – neće izostati ni podrška Srbija, što je važan korak ka ambiciji da u Trebinju ne bude samo centar za obuku vatrogasnih i spasilačkih službi Srpske, već i njihovih kolega iz regiona.

Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske pojasnio je da u svojoj strategiji razvoja uprava ima osnivanje tri centra za obuku službi civilne zaštite – od kojih je centar protivpožarne zaštite planiran u Trebinju.

„Imamo želju i cilj da to bude regionalni centar za obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, a na tom planu želimo podršku i Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije. Tokom požarne sezone, od 1. jula do 1. oktobra, ovdje bi trebalo da budu stacionirane ne samo jedinice koje se bave protivpožarnom zaštitom, već da to ljudstvo pojačamo sa onima koji će ovdje biti na obuci, 60 do 100 ljudi u sezoni, što će biti dodatni kapacitet u slučaju većih požara na teritoriji Hercegovine“, kazao je Novitović.

Ističe da je značajan dio projektne dokumentacije za obučni centar već završen, da je korona suspendovala ili usporila neke druge aktivnosti oko ovog projekta, ali ne sumnja da će centar u što skorije vrijeme zaživjeti – tim prije što postoji institucionalna podrška i Srpske i Srbije ovom projektu, te što očekuje da će fokus saradnje dvije vlade u narednom periodu biti upravo u oblasti zaštite i spasavanja.

obucni-centar-1.jpg (185 KB)

Novitović je dodao da je zadatak uprave osnivanje specijalizovanih jedinica po različitim rizicima od prirodnih nepogoda, te da bi prijedlog njihove teritorijalne organizacije, sa pregledom potrebnog ljudstva i opreme, trebalo da bude dostavljen Vladi do kraja narednog mjeseca.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić podsjetio je da je jug Hercegovine područje visokog rizika od požara tokom ljeta, zbog čega je od izuzetnog interesa za naš grad da u svakom momentu ima spremne, opremljene i obučene jedinice da odgovore ovom izazovu.

O rokovima je teško govoriti jer je riječ o višemilionskom projektu, koji zahtijeva i ozbiljne procedure, kazao je Ćurić ali i dodao – ono što očekuje u najskorijem periodu jeste da će već od 1. jula na području Trebinja biti stacioniran helikopter koji će biti na raspolaganju protivpožarnim službama.

„Danas smo, takođe, razgovarali da se posredstvom Republičke uprave civilne zaštite RS napravi specifikacija – koja je to oprema koja bi se mogla donirati od Vlade Srbije. Dobra volja Srbije da pomogne je od izuzetnog značaja za nas. Razgovarali smo i o planovima da osnažimo veze i razmjenu iskustava između vatrogasaca i spasilaca iz Srpske i Srbije“, istakao je Ćurić.

obucni-centar-2.jpg (195 KB)

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Republike Srbije Luka Čaušić poručio je da je Vlada Srbije uvijek spremna da podrži sve razvojne projekte u Srpskoj, te da je ovom sektoru MUP-a ministar Vulin dao zadatak – da se iz Trebinja vrate sa konkretnim dogovorima i planom buduće saradnje.

„Idemo u pravcu zajedničkih obuka i vježbi, iznalaženja modalateta kako Sektor za vanredne sitacije može pomoći da službe civilne zaštite u Srpskoj budu još efikasnije. Različiti su izazovi pred nama, prirodne katastrofe su neminovno tu – a na nama je da budemo što pripremljeniji i da na njih odgovorimo na najbolji mogući način. Imamo odličnu saradnju sa svim službama u regionu, ali naravno, iz svima jasnih razloga, bitno nam je da imamo vrlo bliske veze sa nadležnim službama Srpske“, istakao je Čaušić.

Radio Trebinje