Grad Trebinje
Izdvojeno Video Trebinje

Trebinje dobija kružne tokove? (Video)

Umjesto trebinjskih raskrsnica sa ugašenim semaforima biće kružni tokovi, obećavaju gradski čelnici. Saobraćajne gužve su nesnosne pa se što prije mora naći neko rješenje poručuju Trebinjci.

– N: Da li bi ovdje dobro došao jedan kružni tok? Kako ne bi došao, najveća je frekfencija ovdje i što prije da se napravi kružni tok.

– Kružni tok bi dobro došao to je rješenje za neku sljedću sezonu.

– Malo je opasno jer ljudi ne znaju pravila.

– Gužva je velika turista je mnogo

– N: Da li je kružni tok rješenje? Jeste 100%. N: Kako sada izgleda? Loše.

Na najfrekfentnijoj saobraćajnici biće dva kružna toka i to već sljedeće godine obećava načelnik resornog odjeljenja. Jedan će se raditi zajedno sa preduzećem Putevi Srpske a za drugi će grad obezbijediti novac, kaža to Spsoje Radović

“U toku je izrada projektnih rješenja za dva kružna toka. Jedan je kod kamenog mosta a drugi je kod bivše autobuske stanice. Znamo da je to najveći problem saobraćaja u gradu Trebinju i da je to prioritet u rješavanju, tako da sigurno uradićemo sve”, kaže Spasoje Radović, načelnik odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove grada Trebinja.

Kružne raskrsnice ne ubrzavaju saobraćaj ali povećavaju bezbijednost, nisu jeftine pa se ne treba zalijetati za ATV kaže inženjer za bezbijednost saobraćaja i Trebinjcima poručuju da urade dobre analize.

“Potrebno je izvršiti brojanje saobraćaja i prije izvođenja ili odluke o investiciji potrebno je uraditi simulaciju da se vidi šta će se u narednom periodu dešavati na toj dionici  i tek ako simulacija pokaže da se to isplati i da će se smanjiti gužve tada treba donijeti odluku o investiciji i ići u izvođenje kružne raskrsnice”, kaže Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja.

Sabraćajne gužve posebno su izražene ljeti. Povećava se broj turista, mnogo je i onih koji kroz Trebinje samo prođu a munjevitom brzinom raste i broj registrovanih vozila na jugu.

Prema zvanični podacima Agencije za bezbjednost saobraćaja i resornog ministarstva Srpske broj registrovanih vozila u trebinju 2012 bio je veći od 8.000, deset godina kasnije tačnije prošle 2022 godine taj broj je prešao 12.000.

Osim rješenja za sporne raskrsnice Trebinjci kao ozbeli sunce čekaju i obilaznicu oko grada. O njoj se priča godinama, sada se vide njene naznake.

Komentar