Grad Trebinje
Obrazovanje i nauka Trebinje

Trebinje od naredne godine dobija studij mediteranske poljoprivrede

Skupština grada usvojila je jednoglasno i zaključak o davanju saglasnosti gradonačelniku za zaključivanje sporazuma sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Banjaluci o otvaranju studijskog programa „Mediteranska poljoprivreda“ u Trebinju.

Dokument definiše pravne i tehničke uslove za pokretanje studijskog programa mediteranske poljoprivrede u našem gradu, koji bi, kako je rečeno, već u narednoj akademskoj godini upisao prvu generaciju studenata.

„Urađen je elaborat, nakon čega slijedi licenciranje i akreditacija studijskog programa. Druga faza, koja će teći paralelno, je obezbjeđivanje tehničkih uslova za realizaciju studijskog programa – a tiču se prostora za tri predavaone, tri kabineta za profesore, laboratoriju i studentsku službu“, kazala je zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je čvrsto uvjeren u opravdanost ove inicijative, uprkos nesporazumima sa Istočnim Sarajevom, od čijih se čelnika moglo čuti da je ona politička

Posljednjih godina, istakao je Ćurić, u razvoju poljoprivrede postignut je značajan iskorak, a očekuje da će Trebinje – i kao grad za studiranje – biti atraktivna ponuda budućim visokoškolcima iz Srpske i regiona.

„Mnogo toga se promijenilo od 2012. godine kada je rađena analiza – osnovan je Agrarni fond, u završnoj su fazi novi sistemi za navodnjavanje koji će pokriti preko 85 odsto naših obradivih površina, više od 25 vinarija posluje ovdje…“, podsjetio je Ćurić.

Odluka o osnivanju Agrarnog fonda na današnjoj sjednici skupštine dopunjena je novim zadacima – doprinos poboljšanju socioekonomskog položaja građana, zbog planiranog otvaranja trgovine za penzionersku populaciju, te izgradnja i upravljanje sistemima za navodnjavanje, što će takođe biti povjereno ovoj javnoj ustanovi.

Odbornici su osvojili i odluku o izmjeni dijela Regulacionog plana „Južni gradski izlaz“.

radiotrebinje.com

Povezane vijesti

Pogledajte ko će ove godine dobiti javna priznanja Grada Trebinja

admin