Grad Trebinje
Trebinje

Trebinje proslavlja Preobraženje Gospodnje: Ćurić poručio da je grad okrenut budućnosti

Preobraženje je dan kada treba da postanemo bolji ljudi, da egostično „ja“ zamjenimo uzvišenim „mi“, jer je duhovni preobražaj preduslov za svaki drugi.

Poručio je ovo gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić  na svečanoj sjednci Skupštine grada održanoj povodom Preobraženja gospodnjeg, krsne slave grada i Sabornog hrama.

On je naveo da je na ovaj dan treba položiti račune građanima Trebinja o radu u predhodnom periodu.

– Naš grad je bolji iz dana u dan. I pored pandemije virusa korona iza nas je dosta realizovanih projekata. Pred nama su istorijski projekti izgradnje aerodroma Trebinje, za koji je Vlada Srbije već obezbjedila 100 miliona evra, izgradnja Kliničkog centra i prve slobodne zone za koje je novac obezbjedila Vlada RS – istakao je Ćurić.

 Obilježavanje krsne slave grada i Sabornog hrama u Trebinju je jutros počelo  svetom arhijerejskom liturgijom koju su služili mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop Zahumsko-hercegovački  Dimitrije, mileševski Atanasije i bihaćko-petrovački Sergije.

Nakon liturgije prelomljen je slavski kolač i položeno cvijeće na spomenik braniocima Trebinja.

Obilježavanju krsne slave grada i Sabornog hrama prisustvuje veliki broj gostiju iz RS i regiona, kao i princ Filip Karađorđević sa porodicom.

U Trebinju je i načelnik opštine Nikšić Marko Kovačević, a sinošnjim sevačanostima pvoodom Preobraženja Gospodne prisustovalo je gradonačelnik Bijeljine  Ljubiša Petrović.

Preobraženske svečanosti nastavljaju se večeras izložbom slika Milana Cileta Marinkovića u Muzeju Hercegovine.

Svečana litija proći će večeras ulicama grada, a svečanosti se završavaju koncertom Sergeja Ćetkovića na Trgu slobode.   

srpskainfo.com