Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Trebinje ruši rekorde: Gosti iz Srbije najbrojniji

– U maju i junu ostvareno je 80 odsto turističkog prometa iz 2019. To su u najvećem broju gosti iz Srbije, potom iz Srpske i BiH. Što se tiče stranih turista tu imamo povremene manje grupe, a radi se o gostima iz Turske, Italije I Izraela – kaže Mirjana Andrić Putica, direktor TO Trebinje.

Trebinje ove godine beleži sjajne rezultate kada je u pitanju turizam, a ukoliko se nastavi lepo vreme i ne bude ograničenja zbog pandemije virusa korona u septembru i oktobru, turistički radnici čekuju rekordnu sezonu, sličnu onoj iz 2019. godine.

Samo u prvih šest meseci ove godine bilo je tri puta više dolazaka nego prethodne godine, koja nije pravi parameter s obzirom na ograničenja koja su bila uvedena zbog pandemije.

– U maju i junu ostvareno je 80 odsto turističkog prometa iz 2019. To su u najvećem broju gosti iz Srbije, potom iz Srpske i BiH. Što se tiče stranih turista tu imamo povremene manje grupe, a radi se o gostima iz Turske, Italije I Izraela – kaže Mirjana Andrić Putica, direktor TO Trebinje.

Rast broja gostiju zahteva i proširenje turističke ponude. Turistička ponuda u gradu na Trebišnjici je proširena na cikloturizam, vožnju barkama na Trebišnjici, a tu je i adrenalinski park u izletištu Ubla, što sa nizom kulturnih manifestacija i verskim turizmom i atrakcijama u “Gradu sunca” predstavlja jedinstven doživljaj.

– Naš grad postaje mesto interesantno i za najzahtevnije turiste. Širenjem ponude povećeva se i broj boravka u Trebinju pa u ovom trenutku naši gosti mogu kvalitetno provesti tri do četiri dana, s izvanrednim sadržajima, mada mnogi ostaju po celu sedmicu – dodali su u TO Trebinje.

Od ove godine po nižim cenama naplaćuje su i parking gostima koji borave u Trebinju jer su uvedene “apartman karte”, a registrovanih kreveta u gradu na Trebišnjici je oko 2.600.

I dok se Trebinje bliži rekordnoj sezoni, trebinjski “Grad Sunca” obara sve rekorde kada je u pitanju posećenost. Ogromni kapaciteti tog jedinstvenog kompleksa su tokom letnje sezone popunjeni.

– Zaista divno mesto za odmor sa decom. U isto vreme imamo na raspolaganju bazene, tobogane, dečju igraonicu, ali iako ima poprilično gostiju nema gužve da je sve prenatrpano – kaže Goran iz Beograda, koji je sa porodicom i lani letovao u Trebinju.

Razloga za zadovoljstvo imaju u ovom turističkom kompleksu u kojem dnevno prođe oko 2.500 ljudi.

– Ovde su ciljne grupe tokom leta porodice. Imamo oko 700 smeštajnih jedinica, a gosti dolaze iz celog regiona – kaže Milica Adžić, marketing menadžer “Grada Sunca”.

DUBROVČANI I NOVLJANI

Na trebinjskoj pijaci kažu da se u letnjem periodu znatno popravio posao, ali i da i dalje nema mušterija iz Herceg Novog i Dubrovnika, koji su do sada bili stalne mušterije. Kažu da je veći broj turista, ali da su prošle godine imali više posla.

– Najviše mušterija je iz Srbije, koji kupuju naše domaće proizvode. Nema Crnogoraca, dok zbog ograničenja na granici Hrvati ne kupuju ni u približnim količinama – kaže Vesna, prodavačica na trebinjskoj pijaci.

STAN NA DAN

OVOGODIŠNJOM sezonom zadovoljni su i Trebinjci koji izdaju apartmane, koji rentiraju stanove po sistemu “stan na dan”. Zavisno od lokacija i kvaliteta smeštaja cene se kreću od 30 KM pa do 100, a ima i luksuznih stanova koji se kreću i do 120 KM.

(Novosti)