Grad Trebinje
Trebinje

Trebinjski đaci čekaju povratak u klupe

Osnovci i srednjoškolci u Trebinju nove lekcije savladavaju onlajn zbog pogoršane epidemiološke situacije u tom gradu, a da li će školsko zvono u ponedjeljak ponovo okupiti đake u učionicama odlučiće sutra Gradski štab za vanredne situacije.

Nakon što su sve škole u kojima su bila biračka mjesta prošle sedmice ostale zatvorene da bi bile dezinfikovane prije povratka đaka i nastavnika, osnovci i srednjoškolci u Trebinju ostali su kod kuće i ove sedmice jer se broj zaraženih virusom korona na jugu Srpske povećao. Rukovodioci škola kažu da broj učenika i nastavnika u izolaciji nije alarmantan, te da očekuju povratak u učionice.

– Među zaraženim su tri osnovca i dva nastavnika, dok su u izolaciji ukupno 194 učenika. Situacija se stabilizuje i nadamo se da se vraćamo u školske klupe, jer živa riječ je jedno, a onlajn nastava nešto sasvim drugo. Nemaju svi đaci jednake uslove da prate nastavu na daljinu, a osim toga škola i nije samo učenje – rekao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području Trebinja Milorad Nadaždin.

Povratak u učionice priželjkuju i u trebinjskoj Gimnaziji.

– Na nivou Trebinja zaraženo je 11 srednjoškolaca, a 12 ih je u izolaciji. Te brojke nisu strašne ali je opterećenje veliko na medicinski sektor, pa je nastava preventivno prekinuta da ne dođe do još većeg širenja zaraze – rekao je direktor Gimnazije Mišo Pešić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ističe za “Glas Srpske” da će Gradski štab sutra sagledati stanje u gradu i donijeti odluku.

Epidemiolozi su odmah predlagali da dvije sedmice nastava bude na daljinu, ali mi ćemo ipak sutra sagledati epidemiološku sliku i odlučiti šta i kako dalje – rekao je Ćurić, koji je i komandant Gradskog štaba. Dodao je da je u međuvremenu dogovoreno da se Bolnica reorganizuje i obezbijedi dodatnih 40 kreveta za “kovid” pacijente.

– Nadamo se da za tim krevetima neće biti potrebe, da će se broj zaraženih smanjivati, ali moramo biti spremni na sve – rekao je Ćurić.

Skraćivanje polugodišta

U Republici Srpskoj još nije bilo riječi o skraćivanju polugodišta u školama, što je ovih dana tema u zemljama regiona, jer nastava za sada teče po planu i programu usklađenom sa epidemiološkim propisima, rekao je direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović i dodao da odluku o skraćivanju polugodišta u školama može da donose samo Republički štab za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, nastava u Srpskoj se trenutno odvija na dva kolosijeka, odnosno u školskim klupama i putem malih ekrana za onu djecu koja su u izolaciji.

Prema školskom kalendaru 2020/21. prvo polugodište u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj završava se 30. decembra, a drugo počinje 21. januara naredne godine.

D. B./Glas Srpske