Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Trebinjski školarci podstiču sugrađane da budu humaniji

Prezentacija teme „Nedostatak humanosti i empatije kod djece školskog uzrasta“, kojom je tim članova Udruženja „Djeca djeci“ iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz našeg grada aplicirao na program UPSHIFT za BiH, ocijenjena je kao jedna od najboljih, te su učenice osvojile novčanu nagradu koju dodjeljuje UN fond za izgradnju mira.

Program UPSHIFT se fokusira na probleme koji mladi prepoznaju u svojoj lokalnoj zajednici i rješavaju sami, realizuju ga UNESKO, UNDP i UNICEF, a tim udruženja „Djeca djeci“ koji je nagrađen u projektu činili su učenice Teodora Gudelj, Teodora Veraja, Anđela Ilić i Sanja Gerun.

Trebinjski školarci su imali sedam dana onlajn-zum informativne radionice i na završni dan prezentacije pokazali su da su oni ti koji zaista mogu i žele da pokrenu pozitivne stvari u svojoj sredini.

Vođa tima Anđela Ilić kaže da su ovaj problem izabrale zato što smo primjetile da su ljudi počeli zaboravljati šta je humanost i šta uopšte znači biti human.

„Zaista jedno divno iskustvo za sve nas, ali i prvenstveno način da podstaknemo ljude kako da budu humaniji. Ovo je samo početak našeg rada, a planiramo sada ovaj projekat realizovati na što je bolje mogući način. Naravno, ne mogu ja sama. Ne možemo nas četiri zajedno. Treba svi da se uključimo jer ovo možemo samo zajedno, kao kolektiv. Ovim putem bih da pozovem sve ljude da se priključe našim aktivnostima, o kojima će biti blagovremeno obaviješteni“, ističe Anđela.

Za Goricu Škoro rad na ovom projektupokazao je da se kombinacijom kreativnog i inovativnog rada i konstantnim učenjem novih stvari može doći i do fantastičnihh rezultata.

„Djevojčice su sedam dana marljivo radile na rješavanju ovog problema sa vrhunskim mentorima koji su ih učili da za prepoznati problem pronađu i najbolja rješenja. Mi ćemo kroz dalji humanitarni rad organizovati humanitarne bazare, priredbe i humanitarne akcije i tom prilikom pozivati sve građane Trebinja da nam se pridruže“, kaže Gorica.

Iz udruženja se zahvaljuju svim nastavnicima koji su ih podržali i pomogli da motivišu djecu na rad i učešće, a posebno mentorki Gorici Škoro, te nastavnicima Predragu Stevoviću, Marini Marković i Angelini Kujačić.

Radio Trebinje