Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Trebinjski štab odlučio: Nastava na daljinu, zatvaranje ugostiteljskih objekata ukoliko se ne budu poštovale mjere

Osnovne i srednje škole u Trebinju od ponedjeljka prelaze na onlajn nastavu, saopšteno je danas nakon sjednice trebinjskog Štaba za vanredne situacije.

Prema ovom zaključku nastava na daljinu, za sada će trajati do petka, 26. marta.

– Procjena je da nije toliko veliki broj pozitivnih u školama, ali su epidemiolozi prezentovali da djeca slabije ispoljavaju simtome od odraslih – istakao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

On je naveo da su ostale na snazi sve druge mjere gradskog Štaba za vanredne situacija od kraja prošle sedmice, ali da će se pratiti stanje i poštovanje propisanih mjera.

– Smatramo da svi građani i privrednici trebaju poštovati mjere koji su na snazi. Sutra ćemo imati novu sjednicu da vidimo koliko se to poštuje,  a ukoliko ne bude poštovanja skratićemo radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 20 sati. Ako se i dalje budu kršile propisane mjere ići će se na zatvaranje – naveo je Ćurić.

Gradonačelnik je naveo da su privreda i turizam bitni, ali ne po svaku cijenu, jer je zdravlje ljudi prioritet.

– Situacija nije nimalo dobra, i danas je veliki broj novozaraženih i smještenih u bolnici, a 37 je težih bolesnika. Nadamo se da smo odgovorni i da ćemo svi preuzeti  odgovornost na sebe – rekao je Ćurić.

On je dodao da se, prema procjenama ljekara, pojavio novi soj virusa koji izaziva i veću smrtnost.

– Prošle godine je hospitalizovano 700 pacijenata u trebinjskog bolnici, od kojih  je  45 preminulo, a od početka ove godine je 200 hospitalizovanih, a čak 33  je izgubilo život od posljedica zaraze virusom korona – istakao je Ćurić.

Direktor trebinjske gimnazije Mišo Pešić je rekao da je u sedam osnovnih i srednjih škola u Trebinju oko 100 učenika u izolaciji, a 19 je zaraženih, ali da preventivni prelazak na nastavu na daljinu naredne sedmice može doprinijeti stabilizaciji epidemiološke situacije.

U Trebinju je danas 41 novozaražena osoba, a u istočnoj Hercegovini virus korona u protekla 24 sata potvređen je kod ukupno 68 osoba.