Grad Trebinje
Trebinje

Trebinjski vatrogasci najavljuju tužbe: “Povećanje plate nije dobra volja nego zakonska obaveza”

Ovog ljeta trebinjski vatrogasci ne bore se samo sa vatrenom stihijom, bore se i za svoja zakonom zagarantovana prava. Platu po posebnom kolektivnom ugovoru tražiće putem suda.

Još u januaru mjesecu Sindikat uprave Republike Srpske sa resornim ministrom potpisao je izmjene i dopune kolektivnog ugovora, po kome svi vatrogasci, od Trebinja do Novog Grada,  imaju početni koeficijent 10, 94. Kada se na cijenu rada, koja u Trebinju iznosi 120 KM, dodaju naknade za noćni rad, dodatak za rad u otežanim uslovima, minuli rad i svi ostali dodaci, plata vatrogasca u Trebinju, po zakonu, ne bi smjela da bude manja od 1 200 KM. Trebinjski vatrogasci tvrde da to u ovoj lokalnoj zajednici nije ispoštovano. Svoja prava tražiće na sudu.

Izvor: Jadran Trebinje

– Zaposleni u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici na dan 20.07.2022. godine, na osnovu platnih listi su utvrdili da nemaju uvećanje na osnovu radnog mjesta sa povećanim rizikom. Poslodavac ne želi da donese Akt o procjeni rizika za šta će posebno biti utvrđena odgovornost. Iznos plata koje su objavljene putem medija pod kontrolom gradonačelnika, se pokazao kao bacanje prašine u oči i vatrogascima i građanima. Plate nisu dostigle ni najavljeni iznos, niti je povećan rizik na radu obračunat. Po Gradskoj upravi TVJ nije radno mjesto sa povećanim rizikom. Ako su najave primanja bile javno objavljene u medijima, tražimo to isto za direktore JU i načelnike odjeljenja. Vatrogasci traže samo ono što je potpisano od strane Sindikata uprave i svoju dalju borbu će nastaviti pravnim putem- saopštili su iz TVJ Trebinje.

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić kaže za “Jadran Trebinje” da je upoznat sa situacijom u Trebinju i da će Vatrogasno-spasilačkoj jedinici pružiti podršku.
Bozo Maric sindika uprave RS 03 foto S PASALIC scaled

-Ja sam se toliko mjeseci borio da konačno riješimo njihov status i sigurno neću dozvoliti da neko svojim neodgovorim ponašanjem uskrati pravo bilo kom vatrogascu u RS. Povećanje plate nije nikakva dobra volja gradske uprave, te izmjene su stupile na snagu 11.  februara i od tog dana vatrogasci imaju zakonsko pravo na koeficijent 10,94 i uvećanje plate. Tužba će se, ukoliko je bude, odnositi na period od 11. februara- rekao je Marić za „Jadran Trebinje“.

Vatrogasci potvrđuju da će  potraživati zakonske plate po posebnom kolektivnom ugovoru od februara mjeseca i to sa zateznim kamatama i troškovima suđenja.
Komentar smo pokušali dobiti od gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, kao i komandira TVJ Trebinje Zdravka Kašikovića, ali oni nisu odgovarali na naše pozive.

Komentar