Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Tri sata na mostarskoj Sabornoj crkvi donirali katolik, pravoslavac i musliman

Izvor: AVAZ

Dosadašnji radovi koštali su nešto više od osam miliona KM

Mostaru se uskoro vraća jedan od njegovih prepoznatljivih simbola, Saborna crkva, a pravoslavni vjernici u njoj bi se mogli okupiti već narednog Božića. Ovaj nacionalni spomenik BiH bio je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu. 

Obnova crkve, koja je zapaljena i minirana u junu 1992., započela je 2010. i za koji dan bit će okončani građevinski radovi. Nakon toga, slijedi uređenje enterijera i partera.

Zanimljivo je da zvonik Saborne crkve već krase tri sata, identična onima otprije rata, a postavljeni su pred ovaj Božić

Pravoslavni vjernici, ali i svi drugi Mostarci, posebno su obradovani činjenicom da su tri sata, s rimskim, arapskim i staroslavenskim brojevima, anonimno donirali po jedan pravoslavac, musliman i katolik.

– Poruka je da Saborna crkva bude simbol pomirenja, što i jeste, jer obnova je započela uz moto „Obnovimo hram – Obnovimo Mostar“ – kazali su iz SPC-a Mostar.

Dosadašnji radovi koštali su nešto više od osam miliona KM, a procjenjuje se da će isto toliko biti potrebno za unutrašnje uređenje i parter.

Planirano je da Saborna crkva Svete Trojice, kako joj je puni naziv, bude završena do ljeta, kada Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska obilježava 800 godina postojanja, odnosno, kada je ustoličen prvi episkop.