Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Trivić: Sa svima treba razgovarati i reći mišljenje

“Ovo su važni, ujedno i teški sastanci, ali mi smo stava da sa svima treba razgovarati, čak i onda kada se po nekim pitanjima ne slažemo sa sagovornikom. Ja sam u avgustu prošle godine rekla da sa gospodinom Šmitom treba razgovarati. Tada sam to rekla u kontekstu da bi se trebala riješiti nametnuta Inckova odluka i ostala sam principijelna da prihvatim poziv za razgovor”, rekla je potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Kristijanom Šmitom. 

Trivićeva je rekla da su se u međuvremenu sa Šmitom sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i NJegova Svetost patrijarh srpski g. Porfirije. 

– Ja se ne krijem tom činjenicom iza njih, naš principijelan stav je da sa svima treba razgovarati i reći mišljenje. Iznijeli smo stav u vezi ustavne pozicije Republike Srpske, da su direktan izbor srpskog člana Predsjedništva BiH, entitetsko glasanje, Dom naroda, donošenje odluka u Predsjedništvu konsenzusom, neupitnost postojanja mehanizma vitalnog entitetskog interesa, način glasanja u Savjetu ministara koje znači da bez srpskih glasova nema odlučivanja, naše crvene linije ispod kojih nikada nećemo ići – rekla je Trivićeva. 

Ona je istakla da je Šmit realnost u BiH i da iza njega stoje ozbiljne zemlje: 

– Neko ga može zvati ovako ili onako, ja ga zovem „gospodin Šmit“. U zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, koje su potpisale sve parlamentarne stranke, a za koje sam i ja glasala se konstatuje da „visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom“, ali u ovom zaključku nigdje ne piše da sa g. Šmitom ne treba razgovarati – rekla je Trivićeva. 

Rekla je da je osnovna tema razgovora bila budućnost: 

– Za budućnost su najvažnije unutrašnje snage, politički predstavnici u BiH, koji za budućnost imaju najveću odgovornost, koja ne može biti na nekome sa strane. Poznato je da u mom političkom narativu dominira sintagma da je borba protiv korupcije najbitnija. Korupcija je veleizdaja. Zbog nje imamo loše zdravstvo, obrazovni sistem, nemamo investicija, narod teško živi i moramo se posvetiti rješavanju tih pitanja.

Vjerujem, kada dobijemo odgovornost nakon izbora ove godine, da ćemo mi biti ta progresivna politička snaga koja će donijeti napredak i riješiti pitanje političke nestabilnosti kreirane od strane političkih elita i onih koji su naslonjeni na njih: razne odmetnute grupe, sive eminencije, da ne kažem i mafiju – navela je Trivićeva. 

Rekla je da ona i PDP nisu od onih koji će dizati veliku galamu, nazivati Šmita turistom, pričati o njegovoj deportaciji, a s druge strane provoditi njegove nametnute odluke i to kroz budžet BiH u koji je jasno uvrštena odluka Kristijana Šmita koja se tiče obezbjeđivanja sredstava za Opšte izbore, koju je usvojilo i Predsjedništvi BiH i Savjet ministara BiH u kojima sjede prvaci SNSD-a. 

– Za razliku od njih, koji jedno pričaju, a drugo rade, mi radimo ono što i pričamo, a to je da svima razgovaramo i iznosimo svoje stavove, jer je dijalog civilizacijska stvar – rekla je Trivićeva. 

Povezane vijesti

TRIVIĆEVA U TREBINJU Narod Republike Srpske zaslužuje da živi dostojanstveno (Foto)

admin

Jelena Trivić potvrdila: Formiraće svoju stranku a evo kako će se ona zvani i za šta će se zalagati (VIDEO)

admin

Istorija i praksa protiv Trivićeve: Nova partija, siguran put u POLITIČKU PROPAST

admin

Da li je na pomolu NOVA OPOZICIONA STRANKA: Trivićeva na izlaznim vratima PDP, ali nema namjeru da ode sama

admin

Jelena Trivić kod Nebojše Vukanovića

admin

Podrška Šaroviću i Jeleni Trivić od Vukanovića

admin

Komentar